Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A januártól a pálinkákra is bevezetendő népegészségügyi termékadó (neta) miatt a kereskedelmi pálinkafőzdék közül több nem vásárolt nagy mennyiségű nyersanyagot, pedig lett volna miből - tudta meg a Világgazdaság Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez - az áfával is számolva - 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát. A kiskereskedelemben ennél is nagyobb mértékű lesz az áremelkedés.

A nagykereskedők a szokásosnál lényegesen több pálinkát vásárolnak, hiszen ezt még a kedvezőbb adókörnyezetben tehetik meg. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy januártól a kiskereskedők még az alacsonyabb neta által meghatározott árakon kínálják majd a pálinkát.

A kereskedelmi főzdékben előállított évi 1,05 millió hektoliterfok (vagyis 2,1 millió liter 50 százalékos alkoholtartalmú pálinkának megfelelő mennyiség) nem csak a most előrehozott vásárlások mértékében csökken. A PNT várakozásai szerint ilyen mértékű adóteher mellett hosszabb távon feleződhet az előállítás.