Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy év után ismét drágult a burgonya a magyar boltokban: májusban 12,8 százalékkal kellett többet fizetni érte, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Az elmúlt hónapokban az árcsökkenés volt jellemző, utoljára 2016 közepén voltak a májusinál magasabb összegek. Áprilishoz képest a növekedés 67,5 százalék, amelynek oka, hogy jellemzően májusban érkezik meg a boltokba a korai burgonya, amely sokkal drágább, mint késői "társa".

Tavaly májusban 24,6 százalékkal, korábban 25,3, 51,4, 14,5 százalékkal emelkedett a burgonya ára májusban áprilishoz képest. A korai burgonya átlagos fogyasztói áráról a KSH is csak májustól júliusig közöl adatot, idén pedig az elmúlt évekhez képest szokatlanul magas áron kilogrammonként 602 forintért került a boltokba a vasárnapi ebédek kedvelt körete.

Tavaly májusban 401, azt megelőzően 399, 2015-ben pedig 371 forintról indult az ára. A korai burgonya szezonális jellegéből adódóan ez később minden esetben csökkent. A késői burgonya ára ezzel szemben csökkent a korábbi évek hasonló időszakához képest. Májusban 174 forintba került egy kiló, korábban 200 forint körül kellett érte fizetni.

A kép forrása: Pixabay.