Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy mezőgazdasági őstermelő bement a gépkereskedőhöz és kért egy olyan kistraktort, amely ásógépezésre alkalmas - így kezdődik a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent egyik jogeset.

Meg is vásárolt egy Branson 3520R típusú kistraktort, majd készíttetett hozzá egy egyedileg gyártott ásógépet, amelyik azonban nem akart ásni. Erre vissza ment az őstermelő a kereskedőhöz és kérte, hogy cserélje ki a traktort olyanra, amelyikkel lehet ásni. A kereskedő azt válaszolja, hogy amit vett, az alkalmas ásásra, így nem cseréli ki.

Az őstermelő elment a bírósághoz, meg is születik az első fokú ítélet: a szakértő szerint a kistraktor ásógépezésre alkalmas, így a kereskedő nem teljesített hibásan, nem kell kicserélnie a gépet. Az őstermelő ebbe nem nyugodott bele, fellebbezett, de a jogerős ítélet is elutasította a keresetét. Miután a szerződést a Branson 3520R típusú kistraktorra kötötték meg, azt megkapta, működik, más szavatossági joga nem lehet.

Következett a kúriai felülvizsgálat, de ott sem járt jobban az őstermelő. A szakértő felsorolta, hogy mely típusú ásógépek kompatibilisek a szóban forgó traktorral.

A vevő csak azt kérte, hogy lehessen ásógépet csatlakoztatni hozzá, de hogy milyet, arról nem volt szó. Így a kereskedő nem teljesített hibásan, maradt a traktor a vevőnél.