Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján  július negyedikén 24 901,3 milliárd forintot tett ki, ami 2902,7 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest és 202 milliárdot az előző péntekhez képest - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)  Zrt. adataiból.

A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Másrészt az adósságot ideiglenesen növeli a március végén kibocsátott 3 milliárd dollár összegű devizakötvény, amely a júliusi és a novemberi deviza lejáratokat finanszírozza, így éves szinten nem emeli az adósságot - írja az ÁKK.

A központi költségvetés bruttó adóssága hetente 2012-2014 között (milliárd forint)

Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 HUF/EUR árfolyamtól jelenleg jelentősen gyengébb devizaárfolyam is.

A költségvetés bruttó adóssága havonta 2004-2014 között (milliárd forint)

A központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 83,6 %-át tette ki 2014.07.04-én. Az előzetes adósságrátát az előző év végi GDP és a tárgyév végi várható GDP felhasználásával, lineárisan interpolált GDP becsléssel számítja az ÁKK.

Az ÁKK csak a költségvetés adósságát publikálja rendszeresen, az önkormányzati alrendszerrel teljes államadósság-mutatót az MNB negyedévente teszi közzé.