Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Okmánykelengye elnevezésű projekt megvalósítását követően várhatóan 2021 februárjától az újszülöttek automatikusan, hivatalból kapják meg az elektronikus személyazonosító igazolványukat, az e-személyit, amely tartalmazza további igazolványaik adatait is - írj a Magyar Nemzet csütörtöki cikkében.

A lapnak Both András, az IdomSoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy nemcsak a születésnél, hanem más életesemények kapcsán is embert próbáló és rendkívül időigényes feladat jelenleg az okmányok beszerzése, ez pedig megoldásért kiált. Az adó- és a tajkártyáért, a személyazonosító igazolványért és a vezetői engedélyért vagy éppen az anyakönyvi kivonatért is más-más hivatalba kell elmenni. A cél pedig a kormányzat iránymutatása alapján az, hogy minden igazolvány adata egyetlen kártyán, a csippel ellátott e-személyin legyen, ezzel a fejlesztéssel pedig Magyarország az élen jár.

Jelenleg közel 4,6 millió állampolgár tárcájában lapul e-személyi, mégis kevesen vannak tisztában azzal, milyen előnyökkel is jár ez az új megoldás és jellemzően ugyanarra használják, mint a régit, vagyis személyazonosításra és határátlépéshez - festette le a jelen helyzetet a szakértő, majd sorolta: amellett, hogy a kártya tartalmazza a tajszámot és az adóazonosító jelünket - segítséget nyújtva ezzel az egészségügyi térben és az adóügyek intézése során -, számos más szolgáltatást is biztosít.

Both arról is beszélt, hogy mivel a régi igazolványokat folyamatosan váltják fel az e-személyik, ezek elterjedése jól kiszámítható és garantált, és ezáltal az ügyintézési folyamatok egyszerűsödése is biztosítottá válik.

Január 1-től változott az elektronikus személyi igazolványokkal elektronikusan aláírható tranzakciók limitje. A kormány honlapján már olvasható az a rendelettervezet, amely alapján módosulhat a jogszabály. A rendeletet november 18-áig véleményezhetik.

Magát a dokumentumot 2016-ban vezették be, már az első évben több mint egymillióan igényelték. Mostanra már többségbe került a korábbi okmányokkal szemben. Viszont éveken át várták, hogy az e-személyibe integráljanak más funkciókat is - például a tajkártyát - erre mindez idáig nem került sor.