Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két órás előterjesztésben vázolta fel az egészségügy helyzetét a kabinet előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szerdai kormányülésen - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 133. Kormányinfón. A miniszter a népegészségügyi programra és számos konkrét döntésre tett javaslatot. Gulyás Gergely a Népszava kérdésére azt válaszolta, az emberi erőforrások minisztere megjelölte a programok végrehajtásához szükséges források mértékét, ám azokra csak a gazdaság teljesítőképességének arányában lehet költeni, amivel az erőforrásokért felelős tárca vezetője is tisztában van - olvasható a portál tudósításában.

A kórházak működési költségeinek rendezését júniusban tűzi napirendjére a kabinet, várhatóan a 2020. évi költségvetés előkészítő munkálataikor kerül majd szóba, hogy a következő években mennyivel biztosítanak több forrást erre. A Pénzügyminisztérium és az Emmi együtt vizsgálja az intézmények eladósodásának okait, a feltárás eredményeként állapítják meg, hogy jövőre mennyi pénzre van szükség az eladósodás kezeléséhez.

Az orvosok ebben a ciklusban számíthatnak fizetésemelésre, az ápolók bérének 72 százalékos emeléséről pedig már korábban döntöttek - tette hozzá a miniszter. Nem született viszont döntés az alapellátó fogorvosi praxisok finanszírozásának emeléséről.

Gulyás Gergely elmondta, ennek a ciklusnak a feladata a fővárosi egészségügyi infrastruktúra fejlesztése, hogy Budapest is felzárkózzon a 2011 óta megújult vidéki intézmények sorába. A dél-budai centrumra 250 milliárdot szánnak, a dél-pestire költendő összeg meghaladja a 100 milliárdot. A Szent János Kórház teljes újjáépítésére szánt büdzsébe 9,3 milliárd forintot már korábban betett a kormány, ez azonban csupán a töredéke annak, amit az intézményre költeni kell.