Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hír váratlanul érte az egészségügyi szolgáltatókat, miután véleményük szerint az államosítás demokratikus piaci eszközökkel "nem látszik reálisnak."

Korábban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy a diagnosztikai területen teljes a logisztikai káosz, majd ezt követően felmerült, hogy az eddigi egészségügyi privatizációkat is felül kell vizsgálni. A művese-kezelés a nyolcvanas évek végétől elsősorban azért működött megfelelően és fejlődhetett Magyarországon, mert a társadalombiztosítás megrendelésére magáncégek vették át ezt a drága technológiát igénylő feladatot  - emlékeztet a lap.

Az egészségügyben elsősorban azokon a területeken maradtak meg a magánszolgáltatók, ahol a közfinanszírozás számára megfizethetetlen technológiára volt szükség. Ilyennek számít szinte az összes diagnosztikai szolgáltatás.

Ma a laborszolgáltatások 10 százalékát, a képalkotó diagnosztikai ellátások 15 százalékát végzik a magáncégek. A laborszolgáltatások államosítása esetén mintegy 10 milliárd forint kellene a szükséges műszerpark beszerezésére.

A képalkotó eljárásokat működtető Affidea-nak Debrecenben már márciusban sem sikerült meghosszabbítattnia a szolgáltatási szerződést az egyetemmel.

Ha valamennyi helyen ki akarná váltani az állam a magánszolgáltatók CT, MR berendezéseit, akkor szakértők szerint 25-27 milliárdot kellene csak eszközökre költeni. Ráadásul az újabb állami kapacitások működtetéséhez szakemberek is kellenének, azonban a radiológus orvosok harmada ma is hiányzik, és az asszisztensi, operátori állásokból is több száz betöltetlen.

Fotó: Pixabay