A számlák már megvannak, 2013. január 1-jétől működnek. Azokon a biztosítottak meg tudják nézni, 2012. december 31. óta mikor mennyi nyugdíjjárulékot fizettek - derül ki a parlament honlapján megjelent válaszból, amit Kásler Miklós nevében államtitkára, Rétvári Bence adott.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég arról beszélt, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla, a jelenlegi felosztó-kirovó rendszeren a következő években nem változtatnak. A kormány még 2013-ban ígérte meg: még az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is.

"Szabad" választás

Maradnak tehát a fapados, az elmúlt bő hat év befizetéseit tartalmazó számlák. Az államtitkár válaszából az is kiderül, hogy 2011-ben a magánnyugdíj-pénztári tagok 96,8 százaléka döntött úgy, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. "Ha a szabad pénztárválasztás lehetőségének megteremtésére nem került volna sor 2011-ben, a pénztártagok a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből a kiszámított nyugdíjuknak kizárólag a 75 százalékát kaphatták volna meg, amelyet a magánnyugdíjpénztártól kapott járadék egészített volna ki" - magyarázta Rétvári.

A "szabad pénztárválasztás" idején, 2010 végén és 2011 elején a kormány nem ezt az arányt kommunikálta. A maradó tagokat a kormány azzal fenyegette meg, hogy teljesen elveszi tőlük az állami nyugdíjat, nem kapják meg a 75 százalékot a társadalombiztosítástól. Azok, akik visszaléptek, felvehették a hozamgarantált tőke fölötti összeget (reálhozam). Annak idején ez az összeg egy átlagos pénztártagnál 70 ezer forint körül volt, de sokan egyáltalán nem kaptak pénzt.

Megérte maradni

A maradást választó tagok - jelenleg körülbelül 56 ezren vannak még - viszont jól jártak. Később a jogszabályokat úgy módosították, hogy csak a szolgálati idő egy részére - amíg a pénztárakba járulékot fizettek utánuk a munkáltatók, vagyis 2010 novemberéig - számolnak nekik kisebb állami nyugdíjat. Ők is megkaphatják a teljes állami nyugdíjat azonban, ha visszalépnek a tb-be, amit bármikor, akár a nyugdíjas kor elérése után is megtehetnek. A reálhozamot pedig - ami az esetükben átlagosan már milliós nagyságrendű összeggé hízott - szintén megkaphatják a visszalépéskor.