A hajléktalanokat hat nappali melegedőben és három éjjeli menedékhelyen várja a szervezet, amelynek intézményei a téli időszakban nyíló ideiglenes szállásokkal együtt akár ötszáz embert is képesek befogadni éjszakánként - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ha minden szállás megtelik, a szeretetszolgálat az országos központjának épületét is megnyitja a rászorulók előtt, ahogyan az elmúlt télen is tette.

A téli időszakban a hét minden napján lesz nyitva tartó nappali melegedő, továbbá felkészült a várhatóan megnövekvő betegforgalomra a Batthány téren működő 24 órás egészségügyi centrum, és az utcán élő betegeket ellátó mozgó orvosi rendelő is.

A szeretetszolgálat működtet egy tüdőszűrő buszt is, amely évente mintegy hatezer hajléktalan embert vizsgálatát végzi el - olvasható a közleményben.

Közölték, az idei télen az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére három budapesti aluljáróban - a Blaha Lujza téren, a Deák téren és Kálvin téren - az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalan emberek ellátására több szervezettel együttműködve kísérleti programot indít a szeretetszolgálat.

Kitértek arra is, hogy a szervezet a kialakult munkamegosztás szerint a fővárosban a budai oldal hajléktalan ellátásáért felel, de az ország számos városában is több száz hajléktalan emberről gondoskodik, nagy ellátó intézményeket működtet többek között Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden, Veszprémben és Pécsett is.

A téli krízisidőszakban az ellátás elsődleges célja, hogy senki ne hűljön ki az utcákon.