A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó jogszabályt Áder János köztársasági elnök csütörtökön küldte vissza a Háznak, mivel álláspontja szerint a normaszöveg ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

Mindez azért fordulhatott elő, mert a törvény kétharmados többséget igénylő passzusait szerdán nem fogadta el az Országgyűlés, csak az egyszerű többséget igénylő szakaszokat. Az államfő pénteken közzétett levelében arra kérte a képviselőket, hogy a törvényt teljes egészében tárgyalják újra.

Ezzel szemben a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt aláírta Áder János. Döntését azzal indokolta, hogy a parlamentben kedden elfogadott jogszabály nem befolyásolja azoknak a szervezeteknek a tevékenységét, amelyek 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik - írja a szombati Magyar Idők, amelyet az MTI idéz.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az M1-en pénteken arról beszélt: felhatalmazást kapott a Fidesztől, hogy kezdeményezze a rendkívüli ülés összehívását az úgynevezett plakáttörvénnyel kapcsolatban.