Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zsigó Róbert, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt szerdán lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálatának eredményét ismertetve elmondta, hogy a szakemberek 96 külföldön és Magyarországon forgalmazott termékpár (84 élelmiszer, 7 sör, 5 kutya-, illetve macskaeledel) minőségét, összetételét és jelölését vizsgálták, és 71 esetben találtak különbséget.

Az államtitkár szerint a vizsgálat bebizonyította, az azonos vagy hasonló, ellenőrzött termékeknél előfordul, hogy Magyarországon rosszabb minőségben kerülnek forgalomba, mint Nyugat-Európában.

Az államtitkár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos élelmiszerjog értelmében az Európai Unió közös piacán jogszerűnek minősül az összetételbeli eltérés, ha azt jelölik a csomagoláson. A magyar kormány szerint azonban a jelenség jogszerű ugyan, de mindenképpen tisztességtelen a magyar vásárlókkal szemben.

Az EU-nak jogi lépéseket kellene tennie azért, hogy ugyanazt a terméket ugyanolyan minőségben lehessen megvenni Ausztriában, Németországban vagy Magyarországon - hangsúlyozta.