Magyarország és Szlovákia közös előterjesztéséhez számos tagállam csatlakozott, az élelmiszerek azonos minőségének biztosítása mellett állt ki Csehország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, és Görögország. E tagállamok elfogadhatatlannak tartják, hogy hátrányos megkülönböztetés érvényesül az élelmiszerpiacon, a nagy élelmiszer-feldolgozók ebbe a régióba gyengébb minőségű árut szállítanak, és ezért sürgetik az Európai Bizottság hatékony fellépését.

Ne csak az uborka görbületét és a tyúkketrec nagyságát szabályozza az unió! Elfogadhatatlan, hogy a jobb minőségű termékek a nyugati piacra kerülnek, míg a silányabbak a keleti blokk országaiba - mondta Fazekas Sándor az MTI szerint.

A miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelemért felelős európai uniós biztos a régiós álláspont mellé állt. Ugyanakkor a miniszter szerint nem megoldás a biztos javaslata, mely elsősorban fogyasztóvédelmi eszközöket tartalmaz, hiszen azokkal csupán egy-egy konkrét termék kapcsán lehet fellépni. (Auchan, Tesco vagy Lidl? Hova érdemes menni vásárolni?)

Jelen helyzetben átfogó szabályozás kidolgozására van szükség, amely előírja, hogy azonos márkanév alatt forgalmazott termékeknek legyen azonos a minősége, és azt is pontosan meghatározza, miként szankcionálható az a vállalat, amelyik ügyeskedéssel és taktikázással becsapja a vásárlóit - nyilatkozta Fazekas Sándor.