A KSH első becslése alapján közölte, hogy a külkereskedelmi többlet 440 millió euró volt augusztusban, 119 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál. A behozatal éves növekedési üteme tavaly november óta meghaladja az exportét, így egyetlen hónap, május kivételével, amikor csak 0,6 százalékpont volt a különbség, a kereskedelmi aktívum összege elmaradt a múlt év azonos hónapjáétól - írta az MTI.

Virovácz Péter, az ING elemzője hangsúlyozta, az augusztusi külkereskedelmi többlet ugyan gyengébb lett a megszokottnál, de ez nem jelez gondot, lehetett erre számítani, a tavaly augusztus ugyanis nagyon kiemelkedő volt a külkereskedelem szempontjából.

Továbbra is dinamikusabban nő az import, mint az export, ami egyértelműen azt mutatja, hogy folyamatosan emelkedik a belső kereslet. Magyarországon a behozatalnak jelentős szerepe van a beruházásokban és a fogyasztásban is, így a szakértő szerint a két terület valószínűleg jól teljesített.

Virovácz Péter hozzátette, az év első nyolc hónapjában szintén elmaradt a külkereskedelmi többlet a kiemelkedő 2016-ostól, de ez megfelel a várakozásoknak; a kivitel és a behozatal egyensúlya összességében kedvező.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint idén a külkereskedelem többlete 8,4 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,725 milliárdról. Jövőre az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várja a külkereskedelmi többlet további jelentősebb csökkenését.

A szakértő hangsúlyozta, a belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások, az alacsony szinteken ragadó olajárak pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat.

A tartósan magas külkereskedelmi többlet miatt a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - közölte Suppan Gergely.

(Londoni pénzügy elemzők: Magyarországról: ez nem tarthat örökké)