Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Stop Soros törvénycsomag indokolatlanul korlátozza az egyesülési szabadságot, és aggasztó folytatása a magyar kormány támadásának az emberi jogok és a civilszféra ellen.

A törvénytervezetet a Fidesz csak a választások után akarja elfogadni, mert most nincs kétharmados többségük ahhoz, hogy mindegyik pontját megszavazhassák. Azt remélik, hogy április 7. után már ez is lesz - írja 444.hu.

Az ENSZ szerint a törvény:

  • merénylet az emberi jogok ellen,
  • indokolatlanul korlátozza a szabad egyesülés jogát,
  • merénylet a civil szféra ellen.

Coleville felszólította a magyar kormányt, hogy garantálja az egyesülési szabadság érvényesülését.

Az MTI szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ erre válaszként közölte: "egyre nyilvánvalóbb", hogy az ENSZ a Soros-terv mentén halad és bevándorlók millióit akarja behozni Európába, ami Magyarország számára elfogadhatatlan. "Ez a vitánk az ENSZ-szel".

A német kormány is tiltakozott

Pénteken a német kormány is tiltakozott a törvénycsomag ellen: az MTI szerint a német szövetségi kormány szerint aggályos a "Stop Soros" elnevezésű törvényjavaslat. Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere csütörtökön tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány jogszabályjavaslatai megnehezítik, és talán lehetetlenné is tehetik a menekülteket és menedékkérőket segítő civiltársadalmi szervezetek munkáját.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy az aggályokat "félreérthetetlenül" kifejezésre juttatta a magyar kormány előtt. Hangsúlyozta, hogy akár valamilyen oktatási projektről, akár a szociálisan rászorulók támogatásáról, a menekültek vagy a nemzeti kisebbségek ügyéről van szó, "a demokrácia abból él, hogy az emberek kiállnak meggyőződésük mellett".

Roth nyilatkozata szerint az Európai Unió a négy közös alapszabadság tiszteletére és védelmére kötelez, határokon innen és túl. A politikus hozzátette: "csak egy élő és kritikus civil társadalommal tudjuk fenntartani az értékek közös Európáját".

Megszólalt Szijjártó is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre reagálva azt közölte: ez egy közismerten bevándorláspárti szociáldemokrata miniszter véleménye. "Egy olyan politikusé, aki mindig is a bevándorlás fontosságát hirdette, és aki maga is bevándorlókat akart behozni Európába a Soros szervezetekkel együtt" - tette hozzá.

A külügyminiszter kiemelte: a magyar kormány álláspontja az illegális bevándorlással kapcsolatban egyértelmű és változatlan: "az ország határait meg kell védeni, a magyar emberek biztonsága a legfontosabb". Nem hagyják, hogy az Magyarország bevándorlóországgá váljon. Megjegyezte továbbá: azzal, hogy a magyar kormány megvédi Magyarország határait, megakadályozza azt is, hogy illegális bevándorlók újabb tömegei érkezzenek Németországba.

Ezért - mint megjegyezte - nem várnak köszönetet Michael Rothtól, de a tények tiszteletben tartását elvárnák. A "Stop Soros" törvénycsomag elengedhetetlenül fontos a magyar nemzetbiztonság megvédése érdekében.

Csütörtökön a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a törvénycsomaggal kapcsolatban biztosra vette, hogy az Európai Bizottság is eljárást indít majd miatta Magyarországgal szemben, hiszen a civiltörvény miatt is zajlik már egy ilyen. A miniszter kijelentette, hogy a kormány vállalja a vitát.

Képünk forrása: Pixabay.com