A téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2017-es szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló döntés korábbi pályázatok alapján ítéli meg az összeget.

A költségvetési támogatás pénzügyi felhasználási határideje 2019. március 31., a lakosságnak pedig jövő év február 15-ig kell kiosztani a tüzelőanyagot.

A szociális tüzelőanyag-program keretében a kormány 2011 óta biztosít forrást a kistelepülések önkormányzatainak ahhoz, hogy az ott élő rászorulók tüzelőanyag-igényéhez (fa, szén) hozzájáruljanak. A rászorultság mértékét a helyi önkormányzatok saját rendeleteikben állapítják meg - írták.

A legutóbb, 2017-ben kiírt pályázat 4 milliárd forint keretösszeget biztosított az önkormányzatoknak, ebből 2018. február 15-éig 2255 kistelepülésen osztottak ki ingyenesen tűzifát és szenet. A kormány vonatkozó döntése alapján a már támogatott 2255 településen további több mint egymilliárd forintot használhatnak fel szociális célú tüzelőanyag-vásárlásra.

Szombaton Pogácsás Tibor, a BM államtitkára azt közölte, a szociális tűzifa programra az ötezer lakosnál kisebb települések pályázhattak; a megemelt támogatásra a már nyertes pályázók számíthatnak, vagyis összesen 2255 település.