Nánássy Lajos 77 éves népdalénekesnek elege van Európa képmutatásából. Szerinte az EU túl puhán kezeli a menekülteket, túl sok hatalommal rendelkezik és itt az ideje, hogy befejezze Magyarország zaklatását. A németek, a belgák, a franciák rasszizmussal vádolják a magyarokat, pedig tele van a történelmük ilyesmivel.

Az idős úrral a Fidesz csepeli "Állítsuk meg Brüsszelt!" gyűlésén találkozott a Financial Times (FT) tudósítója. Határok nélküli világról álmodnak - toldotta meg a "rettentő" vádakat Németh Szilárd szónoklatában, akit az FT vezető fideszes parlamenti képviselőnek mutat be.

Nem tartja a szavát

Az újságíró ezután körbenézett és egy posztindusztriális budapesti külvárost látott a kommunista éra elhagyott üzemeivel és lakótelepeivel, amelyeket elgazosodott üres telkek vesznek körül.

A cikk emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hónapban megígérte európai politikai szövetségeseinek, hogy felhagy Brüsszel állandó támadásával, ám az egyre populistább kormányfő, aki vitát kavart illiberális reformjaival, az FT tudósítója szerint kevés jelét mutatja annak, hogy fordítana politikáján.

Segítenek hergelni

Ehelyett az elmúlt hetekben beleerősített EU-ellenes kampányába. Mivel a magyarok többsége ellenzi az uniós kilépést, arról beszél, hogy meg akarja reformálni, konzervatívabbá akarja tenni az államközösséget. Elemzők szerint valójában népszerűségének romlását akarja megállítani hithű támogatóinak mozgósításával a brüsszeli elit ellen.

A jövő évi parlamenti választások előtt abban bízhat, hogy kemény hangütése segíthet a Fidesznek elhárítani a nacionalista riválisok, például a Jobbik felől érkező támadásokat. Ebben a környezetben a kezére játszik, ha újabb bírálatok érik Brüsszelből, mivel azok segítik hergelni a nacionalista szavazókat.

Nem kötelessége

Az FT cikke ezt követően emlékeztet arra, hogy Magyarország az uniós pénzelosztás egyik jelentős haszonélvezője. Meglepő, hogy Csepel az euroszkeptikus hangulat egyik melegágya. A városrész új kikötővel, utakkal és szennyvíztisztítóval gazdagodott uniós pénzeknek köszönhetően. Ugyanakkor a sok beáramló forrás ellenére a magyarok bére nem közelítette meg a nyugati szintet, amit bizonyára nem vesznek jó néven.

Orbán úgy gondolja, hiába érte el 2015-ben a GDP öt százalékát az országba áramló uniós támogatás, ezért cserébe nem kötelessége támogatni azokat az európai döntéseket, amelyekkel nem ért egyet. Uniós bírálói azonban nem értenek ezzel egyet.

Elég volt a magyarokból

Rég elfogyott a türelmünk - mondja Frank Engel luxemburgi európai parlamenti képviselő, a magyar miniszterelnök egyik legkeményebb bírálója. Néhány képviselőtársaival együtt a héten el fogják indítani az "Article 7.1" határozathozatalai procedúrát, amelynek célja, hogy az uniós alapszerződés 7. cikkelyének megsértésére hivatkozva megvonja az uniós támogatásokat és a tagállami szavazati jogot azoktól az EU-s országoktól, amelyek megsértik az uniós alapelveket.

Nem akarnak belefolyni

A kezdeményezéshez konszenzusos támogatás kell, és biztosra vehető, hogy a lengyel kormány nem fogja megszavazni, hiszen neki magának is hasonló vitái annak az EU vezetésével, mint Budapestnek. Az Európai Bizottság szintén óvatosságra int a drasztikus lépéseket illetően.

Hegedűs István a Magyarországi Európa Társaság elnöke azt szeretné, ha a bizottság a kormányéhoz hasonló reklámkampányban cáfolná Orbánék állításait, ám Brüsszel idegenkedik ettől. Nem akarnak nyilvános politikai csatározásba keveredni egy tagországgal.