Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az információ, kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta. A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa éves alapon 2 százalékot meghaladó visszaesést jelzett, míg az év egészében 1,5 százalékos GDP zsugorodással számoltak a lapunknak nyilatkozó elemzők.

A szakemberek előzetesen arra hívták fel a figyelmet, hogy a havi alapon korábban megismert GDP-komponensek mindegyike a válság mélyülését jelezte már jó előre. Az elemzők a korábban vártnál ezért lassabb kilábalással számoltak.
A tavalyi negyedik negyedévben a recesszió további mélyülése azért sem meglepő, mert a német gazdaság is 0,5 százalékkal zsugorodhatott a harmadik negyedévhez képest. Az év egészében mért nagyobb visszaesés túlnyomórészt a rendkívüli aszálynak, a vártnál hosszabb és mélyebb euróövezeti adósságválságnak volt köszönhető, amit a kormányzati intézkedések és a bizalomhiány csak felerősített. Csak az aszály önmagában 1 százalékponttal ronthatta a tavalyi GDP-t, így anélkül a recesszió az euróövezeti átlagnak felelt volna meg - mondták szakemberek.

A magyar gazdaság állapota ugyanakkor nem mutat nagy változékonyságot az előző negyedévekhez képest, és a kilátások sem változtak meg érdemben. Utóbbi az idén annyit javulhat, amennyit Németország gazdasága javul és ebből a magyar export megragadni képes.

A hazai növekedés meghatározó tényezői a beinduló új járműipari és kapcsolódó beszállítói beruházások, az uniós források hasznosulása, illetve a mezőgazdaság hozzájárulásának alakulása lehetnének, de a vártnál gyengébb ipari termelési és külkereskedelmi mérlegadatok, a hosszú ideje hónapról hónapra csökkenő kiskereskedelmi forgalom vagy az örvendetes harmadik negyedévi emelkedés után újra visszaesni látszó beruházási adatok sem kecsegtetnek túl sok jóval a jövőt illetően.

Ráadásul az autóipari beruházások önmagukban nem elegendőek az egyéb ipari ágazatok esetében tapasztalható általános visszaesés ellensúlyozására és a stabil növekedés beindítására. Az előretekintő indikátorok, valamint az uniós források felhasználása nyomán várhatóan némileg erősödő beruházások, illetve a meglévő autóipari kapacitások bővülő kibocsátása nyomán 2013-ban minimális növekedést mutathat a GDP, de az első negyedév még negatív teljesítményt hozhat - jósolja a konszenzus. A külső konjunkturális hatások a második félévben adhatnak érdemi támaszt a növekedésnek.