Az általános vita reggel 9 órakor a nemzetgazdasági miniszter expozéjával kezdődik, amit az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének 30-30 perces felszólalása követ, majd a Ház költségvetési bizottságában megfogalmazódó kormánypárti és ellenzéki véleményeket ismertetik. Ezután a pártok vezérszónokai mondják el álláspontjukat, egyenként legfeljebb fél órában.

A költségvetés általános vitájának időkerete 30 óra, ennek felét a kormányoldal, felét az ellenzék felszólalásai tölthetik ki. A Fidesznek összesen több mint 10, a KDNP-nek csaknem 5 óra jut a ma kezdődő, pénteken és jövő kedden folytatódó, majd október 30-án lezáruló tárgyalás során. Az MSZP képviselőinek majdnem öt és fél órájuk, a jobbikosoknak 305, az LMP politikusainak 175, a függetleneknek összesen 97 percük lesz felszólalni.

Az ülésnap este 11 óráig tarthat, mivel mára tizenegy órás időkeretet határoztak meg, amibe a miniszteri expozé, a számvevőszéki és a költségvetési tanácsi, valamint a szakbizottsági vélemények ismertetése nem számít bele. Az időkeretet úgy osztották fel, hogy a kormány- és az ellenzéki pártok a délután 5-ig tartó tévéközvetítés alatt és az után is ugyanannyi időn át beszélhessenek.

A kormány költségvetési javaslata 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, GDP-arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. A kabinet várakozása szerint a fogyasztás 1,9 százalékkal, a reálkereset 2 százalékkal nőhet jövőre, míg az államadósság a GDP 76,9 százalékra csökken az idén év végén várható 77,4 százalékról.