Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex megegyezik márciusival , az üzleti bizalmi index 4,7 pontról 6,4 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 11,5 pontról mínusz 16,4 pontra romlott áprilisban.

Áprilisban az ipari cégek várakozásai érdemben, a szolgáltatóké éppen csak javult. A kereskedelemben és az építőiparban némi romlást mért a GKI.

Az ipari bizalmi index érezhetően emelkedett, 9 havi csúcsra jutott. Az elmúlt időszak termelése és a teljes rendelésállomány megítélése kedvezőbb lett - de az exportrendeléseké kissé romlott. Kissé növekvő készletszint mellett a termelési kilátások határozottan javultak.

A márciusi jelentős javulás után az építőipari kilátások áprilisban negatívan korrigáltak, de így is derűlátást tükröznek. Mind a magasépítő, mind a mélyépítő cégek kilátásai kissé romlottak márciushoz képest. Az előző három havi termelés megítélése tovább javult, a rendelésállomány értékelése nem változott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke az év negyedik hónapjában kéthavi emelkedés után januári szintjére esett vissza, ezzel maradt az elmúlt három évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett romlott, és a rendelések várható alakulásában is némi romlás volt tapasztalható.

A szolgáltatói bizalmi index áprilisban kicsit tovább emelkedett. A javulás immár a harmadik egymást követő hónapja tart. Az elmúlt időszaki üzletmenet megítélése érdemben javult, de a várható forgalomé kissé romlott.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban kedvező. Az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatásban ez a szándék áprilisban alig változott, míg az építőiparban jelentősen romlott.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött ugyan, de még mindig alacsony szintű. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelem és a szolgáltatások területén kissé növekedett.

Az alacsony inflációs nyomást jelzi, hogy a cégek kétharmada-háromnegyede minden ágazatban változatlan árakra számít. A fogyasztók inflációs várakozása márciusban nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is romlott, de összességében továbbra is kedvező.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban - a február-márciusi mozdulatlanságot követően - számottevő mértékben csökkent. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét, megtakarítási képességét, a következő egy évét sokkal rosszabbnak ítélte, mint márciusban - összegzi a jelentést az MTI.