Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértők szerint egyre kisebb az esély arra, hogy a kormány megvalósítsa a korábban beharangozott rezsicsökkentési terveit. A nemzetközi energiaárak ugyanis megindultak felfelé, emellett az EU hamarosan kötelezheti Magyarországot a hatósági árszabályozás megszüntetésére az energiaszektorban.

Még 2015-ben és 2016-ban bőven lett volna lehetősége a kormányzatnak a hazai lakossági energiaárak 20-30 százalékos lefaragására, mert az elmúlt két évben zuhant az áram és a földgáz beszerzési ára. Az utolsó érdemi rezsicsökkentéskor, vagyis 2013 végén a földgáz jegyzésára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, ez tavaly augusztusra 11-re esett le. Az áram piaci ára négy évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, míg 2016 nyarán 27 eurót adtak érte - mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapnak.

Mostanában azonban ismét árnövekedéssel kell számolni a földgázpiacon - jegyezte meg az elemző. A tavaly decemberi megawattóránkénti 13 euróról mostanra 18-ra drágult a gáz ára.

A rezsicsökkentés jogi lehetőségei is szűkülnek, mivel az EU hamarosan hozhat egy olyan döntést, amely arra kötelezi a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a lakossági energiadíjak hatósági szabályozását. Erre utal Aradszki Andrásnak, a fejlesztési tárca energiaügyért felelős államtitkárának brüsszeli nyilatkozata is - olvasható a lapban.