Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul pozitív kilátás érvényes.

A hitelminősítő szerint az osztályzat figyelembe veszi a viszonylag magas köz- és nettó külső adósságrátát, a szakpolitikai döntéshozatal nagyobb fokú kiszámíthatatlanságát és a makrogazdasági volatilitást is.

Az osztályzati megerősítéshez fűzött elemzésében a Fitch kiemelte: a magyar államadós-besorolás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság strukturális jelzőszámai erőteljesek a cég által a BBB minősítési kategóriában nyilvántartott többi szuverén adós mediánértékeivel összevetve.

A magyar hazai össztermék (GDP) tavalyi 4,2 százalékos bővülése után az idén is 4 százalék körüli növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. Ez az ütem a Fitch londoni elemzői szerint a folytatódó erőteljes ciklikus fellendülést tükrözi.

Magyarországon "hagyománya van az unortodox szakpolitikai döntéseknek" és a BBB kategóriás szuverén adósok mediánértékénél magasabb fokú gazdasági volatilitásnak. A növekedési potenciált emellett a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a munkaerőhiány, valamint az EU-folyósítások 2020 után várható csökkenése is korlátozza - vélik a Fitch Ratings elemzői.

A cég felidézi, hogy a tavalyi egész éves átlagos infláció 2,4 százalékra gyorsult a 2016-ban mért 0,4 százalékról, de az elemzés hangsúlyozza, hogy a tavalyi ütem is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célszintje alatt volt, és a magyar hatóságok mindaddig az ösztönző monetáris politika fenntartására számítanak, amíg az euróövezeti jegybank (EKB) monetáris politikája is laza marad.

A Fitch Ratings szerint bizonyos fokú egyensúlytalanságok megjelenhetnek a magyar gazdaságban annak nyomán, hogy a kibocsátási rés pozitívvá válik, tekintettel arra is, hogy a reálbérek erőteljes növekedése miatt emelkedik az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség, és az ingatlanárak is újból növekedésnek indultak.

A Fitch elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idei év után lassulni kezd, mivel szigorodhat a monetáris és a költségvetési politika, és lassulhat az EU-folyósítások beáramlása.

A hitelminősítő megállapítja, hogy a magyar közfinanszírozási rendszer javult az elmúlt években. Az ESA 2010-es bázison számolt tavalyi államháztartási hiánya a hazai össztermék 2 százalékára becsülhető, vagyis a 3 százalékos maastrichti tűréshatár alatt maradt.

A Fitch Ratings várakozása szerint a belátható előrejelzési távlatban a magyar hatóságok változatlanul tartják magukat e költségvetési szabályhoz a potenciális további adócsökkentések ellenére.

A hitelminősítő kiemeli, hogy tavaly is folytatódott az államadósság-ráta csökkenése, de az év végén mért 71,7 százalékos GDP-arányos szint még mindig meghaladja a cég által a BBB besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok mediánértékét, amely 40,7 százalék.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az államadósság tulajdonosi és fizetőeszköz-struktúrája jelentősen javult az utóbbi években, és a hasonló adottságú gazdaságokkal összehasonlítva kedvező képet mutat, az államadósság kamatterhe pedig jórészt megegyezik a BBB szuverén osztályzati sáv mediánértékével.

A 2010 óta tartós folyómérleg-többletek érdemben mérsékelték a nettó külső adósságot, amely korábban hagyományosan a magyar szuverén hitelképesség egyik gyengesége volt - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A cég közölte: várakozása szerint a továbbra is tartós - bár valószínűleg szűkülő - folyómérleg-többletek a belátható előrejelzési távlatban lefelé ívelő pályán tartják a nettó külső adósságrátát.

A Fitch Ratings tavaly novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatának kilátását. Ehhez fűzött akkori indoklásában a cég kiemelte, hogy 2017-ben már hatodik éve csökkent folyamatosan a magyar államadósság-ráta.

Februárban a Standard & Poor's sem változtatott a magyar adósbesoroláson.

A kép forrása: Pixabay.