Goulard Ursula von der Leyen listáján a belső piacért felelős biztosként szerepelt, akinek a feladatai között szerepel az iparpolitikával kapcsolatos munkák felügyelte, a digitális egységes piac támogatása és hozzá tartozik a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóság.

A francia jelöltet 82:29 arányban szavazták le, egy tartózkodás mellett - mondták a Politicónak EP-képviselők.

A brüsszeli portál szerint a francia biztosjelöltet az EP két szakbizottságában egyrészt egy korábbi ügye miatt faggatták, miszerint európai parlamenti képviselősége idején visszaélt az asszisztensek bérével, illetve EP asszisztenseket használt belpolitikai munkához. Francia sajtóinformációk szerint Goulard a nyáron összesen 45 ezer eurót (körülbelül 15 millió forintot) fizetett vissza az uniós kasszába. Emellett az EP-képviselők kíváncsiak voltak egy amerikai think tanknak végzett munkájára is, amelyért a Berggruen Institute havi 10 ezer eurót fizetett neki, illetve a portfóliójának kiterjedtségével kapcsolatban is faggatták.

A liberális Goulard kritikái leginkább az Európai Néppárttól (EPP) jöttek, amiből néhány EP-képviselő arra következtetett, hogy a leszavazás a jobbközép frakció bosszúja volt Emmanuel Macron francia elnökön, mert a francia elnök megtorpedózta az EPP elnökének, Manfred Webernek elnöki jelölését az Európai Bizottság élére.

Más vélemények szerint a biztosi jelölések nem csak politikai játszmák, Goulard esetében személyének integritása és portfóliójának kiterjedtsége nagyobb súllyal esett latba a képviselők döntésében.

Goulard Twitteren csak annyit reagált, hogy "tudomásul vette az EP döntését a demokrácia tiszteletben tartásával" és köszönetet mondott Macronnak, von der Leyennak és a rá szavazó EP-képviselőknek.

A liberális frakció egyik EP-képviselője a vereséget Macron számára "megalázónak" nevezte.

Goulard - aki az Európa Megújul (Renew Europe) liberális-centrista frakció által támogatott jelölt volt - "kilövése" azt is jelenti a Politico szerint, hogy ezzel egy olyan jelölt bukott el, akit az EP három legnagyobb politikai frakciója támogatott.

Korábban a román Rovana Plumb vérzett el, aki a balközép S&D jelöltje volt, illetve Trócsányi Lászlót szavazták le, aki mögött pedig az EPP állt.