Az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a késői londoni kereskedésben 322 bázispont környékén mozgott a 311,7 bázispontos, előző záró után - áll az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatásában.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most több mint 320 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 11 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában.

A magyar CDS-konstrukcióknak ebben a hónapban ez már a második hasonló árfolyamkiugrása. Múlt hétfőn - az MNB élén bekövetkezett váltás után - pontosan a jelenlegi szinten, 322 bázispont környékén mozogott a magyar törlesztéskockázati biztosítási tranzakciók árfolyama Londonban, utána valamelyest visszasüllyedt.

Február során 290-305 bázispont közötti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

A tavalyi év elején azonban még 750 bázispont feletti rekordokon jártak a magyar CDS-árfolyamok Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is mintegy 430 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 19,8 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

A piac ezen a mércén biztonságosabb adósnak tartja Magyarországot több euróövezeti tagállamnál.
A CMA számításai szerint Portugália esetében a CDS-piaci szereplők jelenleg 27,2 százalékos, Olaszország esetében 20,3 százalékos halmozott törlesztésleállási esélyt áraznak ötévi távlatra.