Az elemzés globális felmérésen alapul, amelyet a két társaság Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Szingapúr magán- és közszférában tevékenykedő szervezeteinél 450 kiberbiztonsági és informatikai szakember bevonásával végzett. (Így csaptak be sokakat egy e-maillel - több százmilliós a kár.)

A magyar cégek, intézmények számára a tanulmány megállapításai fontos feladatokra mutatnak rá. "Nyugat-Európa előttünk jár a felhő elterjedése terén, így jól láthatjuk, mire kell nekünk is felkészülnünk a közeljövőben" - mondta az MTI-nek Szuhai Gusztáv, az Oracle biztonsági megoldásokért felelős szakértője. A szakember szerint a magyar piacon is vannak már olyan cégek, akik felhős alkalmazások mellett döntenek, mert a legjobbat keresik, és a legjobb sokszor már csak felhőben elérhető.

Szerinte a felhőbe költözést inkább az üzlet, mint az informatika vezérli, de az informatikának képesnek kell lennie a biztonságos üzemeltetésre, a kockázatok kezelésére.

A jelentésből kiderült, hogy a megkérdezett szakemberek 90 százaléka érzékeny információként tekint a felhőben tárolt adatok több mint felére, amelyek védelme érdekében 97 százalékuk külön jóváhagyási szabályozásokat is bevezetett, ám ezek ellenére tízből nyolc szervezet mégis aggódik a munkavállalói együttműködés miatt.

A jelentés szerint a megkérdezettek csupán 14 százaléka képes hatékonyan elemezni és kezelni a biztonsági eseményekhez kapcsolódó adatok többségét, és 89 százalékuk számít arra, hogy vállalata a következő pénzügyi évtől többet költ majd kiberbiztonságra.

Fotó forrása: Shutterstock