Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A járulékfizetők száma két okból drámaian csökkent: kevés gyermek születik, és csak 2030-ig számolva 5-600 ezer emberrel több megy el nyugdíjba, mint ahány gyerek beér a munkaerőpiacra. Ez 5-600 ezer emberrel kevesebb járulékfizetőt jelent. Egy másik 5-600 ezer ember pedig nincs itthon, mert külföldön dolgozik, jellemzően fiatalok, középkorúak. Egymilliós tömeget szed ez ki a járulékfizetők köréből" - magyarázta Farkas András az ATV Start című műsorában.

A nyugdíjasok száma tehát nő, miközben kevesebb járulékot fizetünk be, a helyzet pedig előbb-utóbb drámaian rosszabb lehet, mint ma. "Ez nem a mostani évek problémája, hiszen 15-20 év múlva fog igazán ránk szakadni. Az átlag nyugdíj most 120 ezer forint, és egy minimálbér után adózó aktív munkavállaló kevesebbet keres ennél." - vélekedett.

Mennyi nyugdíjat fognak folyósítani a jövőben? Farkas szerint biztos, hogy kevesebbet, mint 120 ezer forint. "Ha számolunk egy elméleti helyettesítési rátát, ami azt mutatja, hogy statisztikai szinten, Magyarország egészét tekintve egy új nyugdíj értéke hogyan aránylik egy utolsó nettó, aktív korú bér értékéhez, akkor az most kétharmados Magyarországon. Például egy utolsó nettó 100 ezer forint keresetre átlagosan 66-67 ezer forint nyugdíj jár. Ha 2030-ra nézem, akkor már csak 50 ezer forintos nyugdíj fog járni erre. A töréspontot 2040-ben látom, akkor fog elmenni az utolsó nagy létszámú korosztály is, a Ratkó-unokák, akik a hetvenes évek derekán születtek" - jósolta.

Egy friss felmérés azt mutatja, hogy a 18-29 éves korosztály szerint 22 millió forintnyi félretett pénzre lenne szükség a nyugodt öregkorra úgy, hogy átlagosan 18-20 évnyi nyugdíjjal számolnak. A nyugdíjszakértő szerint az összeg "szörnyen" hangzik, de konzekvens takarékoskodással összeállhat.