A válaszadók nagyrésze szerint gyakran (37 százalék) illetve rendszeresen (18 százalék) előfordul, hogy a munka miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne - olvasható ki az Apu-kalipszis apablog ezer főt felölelő kutatásának eredményeitől. Eszerint nagyon sok apa emiatt feszült, és ha a munkaadója sem rugalmas, akkor úgy érzi, csapdahelyzetben van, hiszen apaként és egyedüli pénzkeresőként nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a munkáját.

A felmérésből kiderült, hogy az apák harmada frusztrált, mert úgy érzi, nem tudja összehangolni a karrierjét az apasággal, 12 százalék egyáltalán nem kap a munkahelyén kellő támogatást az apasága megéléséhez és ezért úgy érzi, nagy rajta a nyomás. További 11 százalék úgy nyilatkozott, hogy hasonló helyzetben van, de a családja megérti.

Az apák 37 százaléka hétköznapokon csupán 1-2 órát látja a gyerekét. Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy ha egy férfi a munkája miatt kevés időt tölt a gyerekével, az azért van, mert egyszerűen nincs más választása. Mindezek ellenére minden második apa szerint az egyik legfontosabb feladata, hogy eltartsa a családját, bár kétharmaduk az apai szeretetet és odaadást, 62 százalékuk pedig a megfelelő férfiminta és apakép biztosítását is fontosnak tartja.

Optimizmusra ad viszont okot, hogy az apák 40 százaléka hétköznap 3-4 órát tud a gyerekével tölteni, 46 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy egész hétvégén együtt vannak. Ugyanennyien érzik úgy, hogy a munkaadójuk támogatja őket "apaügyben", illetve a munkájuk rugalmas, 38 százalék szerint pedig csupán hozzáállás kérdése, hogy egy férfi össze tudja-e egyeztetni az apaságot a karrierrel. (Már több mint 600 ezer magyar élhet külföldön.)

Mennének-e gyesre?

A kutatás szerint az apák 42 százaléka támogatja, 35 százalék viszont úgy érzi, hogy hazánkban nincs hozzá biztosítva a megfelelő rendszer. Csupán 12 százalék tartja furcsának, ha egy férfi megy gyesre, 5 százalék pedig egyenesen ellenzi. Külön érdekesség, hogy az apák harmada kipróbálná a gyest, ha lenne rá lehetősége, további 44 százalék pedig fontolóra venné, miközben a valóságban a válaszadó apák csupán 6 százaléka volt maga is gyesen.

"Minden második gyesen lévő apa azért maradt otthon a babával, mert a párja többet keresett" - elemezte a felmérés eredményeit Ficza János, az Apu-kalipszis blog írója. A másik csoport esetében arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem ők mentek gyesre, 38 százalék pénzügyi okokat adott meg, 22 százalék esetében az anya akart mindenképpen otthon maradni a babával, 18 százalék szerint pedig náluk más lehetőség fel sem merült.

Forrás: StockSnap-fotó