Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy György Huba, az MNB elnöke

A jegybank 58 éves első embere már csupán Balatonakarattyán egy 1985-ben vett, 1422 négyzetméteres telken lévő 150 négyzetméteres családi ház tulajdonosa, amelyet fele részben vásárolt, fele részben örökölt. Holott a tavaly tavaszi MNB-elnöki kinevezésekor tett vagyonnyilatkozatában még szerepelt egy 28 négyzetméteres csopaki lakóház is, amelyet 2013-ban fele részben vásárolt, fele részben örökölt - azaz a jelek szerint túladott a friss szerzeményen. A mostani adatok szerint Matolcsynak nincs nagy értékű ingósága, míg a megtakarításai között is csupán 1,2 millió forint takarékbetétet, 11 millió forint készpénzt és 14 millió forint egyéb pénzkövetelést tüntetett fel. A 2013. március 28-i, előző vagyonnyilatkozatában az elnök még kevesebbet, csak 2 millió forint készpénzt és 14 millió forint egyéb pénzkövetelést tüntetett fel. Matolcsynak továbbra sincs tartozása. A dokumentum szerint jegybankelnökként havi bruttó 2,1 millió fizetést kap. Az elnök 100 százalékos tulajdonában van továbbra is az mgfi Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft., a cég árbevétele a a legutóbbi mérlegadatok szerint 2012-ben csupán 2,8 millió forint volt, míg a mérleg szerint eredmény mínusz 5,5 millió forint volt.

A miniszterek és államtitkárok járandóságaival korábbi cikkünkben foglalkoztunk, részletekért kattintson ide!

Balog Ádám, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnök, a monetáris tanács elnökhelyettese

Pécelen egy 2004-ben vett, 768 négyzetméteres telken lévő 192 négyzetméteres családi ház 50 százalékos tulajdonosa, valamint örökölt 2011-ben egy jászberényi félhektáros szántót, amelyben 1202/4266 részben tulajdonos. A 35 éves Balog a nagy értékű ingóságok között csupán egy 2007 végén vásárolt Opel Astra Classic II-t sorolt fel (érdekesség, hogy a tavaszi kinevezését követő friss, 2013. április 3-i bevallásában még az autó rendszámát is feltüntette az alelnök). A megtakarításai között 3 millió forint készpénzt és 5,5 millió forint pénzintézeti számlakövetelést sorolt fel, ezzel szemben a bankokkal szemben 14,7 millió forint tartozása van. Az MNB alelnöki tisztén kívül a Magyar Pénzverő Zrt. igazgatóságának elnökeként havi bruttó 686 ezer forinthoz, a DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. felügyelőbizottsága elnökeként pedig bruttó 490 ezer forinthoz jut.

Gerhardt Ferenc, az MNB statisztikáért, készpénzlogisztikáért és pénzügyi infrastruktúrákért felelős alelnöke

Budapesten a XVI. kerületben egy 212 négyzetméteres családi háza van, valamint 50 százalékos tulajdonosa egy XI. kerületi 81 négyzetméteres társasházi lakásnak (+garázs) 2003 óta, továbbá Őriszentpéteren 2002 óta egy 80 négyzetméteres családi háza is van. A nagy értékű ingóságok között egy 2007 nyarán vásárolt Toyota Aurist írt be, tovább antik bútorok és festmények folyamatos vásárlásáról számolt be. A 69 éves Gerhardt a megtakarításai oroszlánrészét egy befektetési jegyekből álló portfólióban tartja, amelynek értéke jelenleg 214,9 millió forint, emellett van mintegy 5,5 millió forint pénzintézeti számlakövetelése és 2,1 millió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. (Az előző, 2013. május vagyonbevallása szerint a befektetésijegy-portfólió értéke még csupán 186,3 millió forint volt, emellett volt 10,7 millió forint banki és egyéb követelése.) A tartozás oldalon pedig csupán 6,3 millió forint lakáshitel szerepel. Az MNB alelnöki tisztén kívül a Magyar Bankszövetség bizottsági elnökeként havi bruttó 100 ezer forintot, a Pénzjegynyomda Zrt. felügyelőbizottsága elnökeként bruttó 490 ezer forintot, a Diósgyőri Papírgyárt Zrt. igazgatósági elnökeként pedig bruttó 686 ezer forint kapott.

Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke

A főváros XIII. kerületében egy 60 négyzetméteres, 2008-ban vásárolt társasházi lakás tulajdonosa, emellett Vértesszőlősön 50 százalékos birtokosa 1995 óta egy 1060 négyzetméteres külterületi zártkertnek. A nagy értékű ingóságok között mindössze egy 2008-ban vásárolt Suzuki Splash szerepel. A tavaly október 2-ától kinevezett, 35 éves alelnöknek saját bevallása szerint nincs semmilyen megtakarítása, ezzel szemben 22 millió forint bankkal szembeni adósság szerepel (előző, 2013. október 28-i dátumú bevallásában még csupán 11 millió forint szerepelt ezen a soron). Windisch a jegybank alelnöki tisztén kívül a Pénzjegynyomda Zrt. igazgatósága elnökeként havi bruttó 700 ezer forintot kap, ehhez jön a Magyar Pénzverő Zrt. felügyelőbizottsági elnöki tiszte havi bruttó 500 ezerrel. Emellett a lakása bérbadásából származik bevétele, a WF Számadó Kft. negyedévente 540 ezer forintot fizet.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke

Fele részben egy III. kerületi, 90 négyzetméteres és egy XIII. kerületi, 46 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa, az utóbbit bérbe adja a KT első embere. Emellett Verőcemaroson van egy 1 165 négyzetméteres beépítetlen üdülőtelke, ennek is 50 százalékos tulajdonosa. Kovácsnak nincs nagy értékű ingósága. A megtakarításai között pedig a feleségével közös, 10 millió forint értékű bankbetétet tüntette fel, emellett az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 1,1 millió forint, a Medicina Egészségpénztárnál pedig 0,5 millió forintja van. A fia által korábban használt, XIII, kerületi lakás kiadása után havi 45 ezer bevétele van, a feleségével közösen. A tartozás soron pedig e kisebb lakás utáni 1,5 millió forint lakáskölcsön szerepel. A hétfőn 66. évét betöltött Kovács 2013. július 1-jétől szünetelteti nyugdíját. A KT elnökeként havi 2,007 millió forint bért kap, emellett - a stabilitási törvény alapján - más keresőfoglalkozást nem folytathat, és egyéb tevékenységéért - a tudományos, az oktatói, a művészeti, a lektori, a szerzői jogi védelem alá eső, továbbá a lektori és szerkesztői tevékenységet kivéve - díjazást nem fogadhat el. Ennek megfelelően Kovács azt is feltüntette, hogy az ENSZ Unitar távoktatás vezetéséért egyszeri 6 ezer dollárt kapott, továbbá a Debreceni Tudományegyetemtől és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől eseti bevétele volt, évi 80 ezer forintot el nem érő mértékben.

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke

Telkiben egy 2010-ben vett, 1154 négyzetméteres telken lévő 292 négyzetméteres családi ház tulajdonosa a GVH első embere. Juhásznak nincs nagy értékű ingósága, csupán egy 1980-ban ajándékba kapott asztali lámpát tüntetett fel. A megtakarításai között 2,6 millió forint részvény (megjegyzésként az szerepel még, hogy 300 forint/darab, azaz minden valószínűség szerint a Magyar Telekom Nyrt. papírjáról van szó), további 6,5 millió forintot tart államkötvényben és 1 milliót készpénzben, valamint pénzintézeti számlakövetelése van 7 millió forintra és 4,9 millió forintnak megfelelő devizára. A GVH elnöki bérén - amelynek összege a versenytörvény alapján a miniszteri alapilletmény (ez 2013-ban havi bruttó 603 ezer forint) és 80 százalékos illetménykiegészítés (482 ezer forint), továbbá az alapilletmény 110 százaléka, azaz összesen 1,75 millió forint - kívül egy külön jövedelmi tétel tüntetett fel: 2013-ban egy cikket írta HVG Orac Lap- és Könyvkiadónak, ezért bruttó 63.110 forintot kapott. GVH-elnökként jelenleg szünetelteti munkáját a Juhász ügyvédi irodában. A versenyhivatal 61 éves vezetőjének nincs tartozása.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke

Több ingatlan tulajdonosa az ÁSZ első embere: felerészben tulajdonosa Békéscsabán 91 négyzetméteres lakóháznak, kapcsolódó telekkel és garázzsal, Budapesten 90 százalékos tulajdonosa egy 122 négyzetméteres lakóháznak, valamint haszonélvezője egy 63 négyzetméteres lakóháznak, továbbá van Újkígyóson örökölt szántója is. A 48 éves Domokos László a gépjárművek között egy 2003-as Skodát tüntetett fel. (Az ÁSZ-ról szóló törvény értelmében a számvevőszék elnökének a márciustól a következő év februárig terjedő időszakra megállapított havi keresete a KSH által számolt nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset kilencszerese, ez alapján a bruttó bére 2013-ban 1,99 millió forint volt.) A megtakarításai között pedig egy jelenleg 12,8 millió forint értékű befektetéshez kötött életbiztosítást, 4,3 millió forint értékű államkötvényt, 1,16 millió forint jelenértékű befektetési jegyet, 850 ezer forintnyi részvényt, valamint 16,6 millió forintnyi kamatozó kincstárjegyet szerepeltetett, továbbá van összesen 2,7 millió forint banki betétje, 1,8 millió forint készpénze, valamint 8,7 millió forint egyéb pénzkövetelése. Domokosnak nincs tartozása.