Átlagosan a magyarok 58 százaléka véli úgy, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez - derül ki a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely április második felében készült a 24.hu megrendelésére. Mindössze 25 százalék azok aránya, akik szerint nincs szükség a csatlakozásra, a megkérdezettek 17 százaléka pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Az Európai Ügyészség felállításáról másfél éve döntöttek az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei. A szervezet az európai uniós források kárára elkövetett bűncselekmények üldözésére jön létre, egy központi hivatalból és a tagországokba delegált európai ügyészekből épülne fel. Ha Magyarország csatlakozna, a hazánkban eljáró európai ügyészek magyar jogászok lennének, de nem a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kötelékébe tartoznának.

A magyar kormány azonban nem vesz részt az együttműködésben, mert úgy véli, most is megvannak azok az intézmények, amelyek eljárhatnak az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

Ennek ellenére a felmérés szerint a Fidesz szavazóinak körében is valamivel többen vannak (41 százalék az arányuk) azok, akik támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, mint azok, akik nem (37 százalék). Fennmaradó 22 százalékuk nem tud vagy nem akar állást foglalni.

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka támogatja a csatlakozást, a párt nélküliek körében 60 százalék az Európai Ügyészséghez való csatlakozás támogatóinak aránya és 21 százalék az ezt elutasítóké.