A balatoni vendéglátósok már beépítették áraikba a munkaerőhiány okozta hatásokat és más megemelkedett költségeiket - írja a Magyar Idők. Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) fonyódi elnöke elmondta: jelentősen nőttek a szezonális büfések kiadásai a szakmunkás-bérminimum emelkedése, valamint a magas közterhek miatt, ami az idei árakon is meglátszik.

A munkaerőhiány az elmúlt évekhez hasonlóan idén is gondot okoz, ráadásul kevesebb diákmunkásra számítanak, mivel sokan külföldön vállalnak nyári munkát.

A szezonális termékek ára felszökött: a lángosért a korábbi években jellemző 300-400 forint helyett idén akár 500 forintot is elkérhetnek, a pluszfeltét pedig további 200-300 forinttal drágítja a magyarok kedvenc strandételét.

Az olcsóbb söröket 400 forint alatt már kevés helyen szerezhetjük be a tóparton, a félliteres ásványvízért pedig a legtöbb vendéglátós legalább 200 forintot kér. A zöldség-gyümölcs akár duplájába kerülhet a Balatonon, mint a városi piacokon.

A fotó forrása: Napi