Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lízingszövetség közleményében kifejti: ahhoz, hogy a tisztán elektromos autók száma ugrásszerűen növekedjen, többek között a mostaninál komolyabb mértékű ösztönzésre, valamint az áramkút-hálózat bővítésére lenne szükség, továbbá a villanyautók árának csökkenésére, aminek alapja a további műszaki fejlődés eredményeként mérséklődő előállítási költség. Norvégiában és Hollandiában a pénzbeli ösztönzés, adómentesség mellett például a díjköteles utak és kompok ingyenes használata, a buszsávok megnyitása is hozzájárult a villanyautók elterjedéséhez.

Az Európai Unióban 2016-ban 609 ezer alternatív meghajtású új autó talált gazdára, 4,1 százalékkal több, mint az előző évben. Ezen belül a hibridekből 2015-höz képest 27 százalékkal, 278 ezerre nőttek az eladások - derül ki a lízingszövetségnek az Európai Autógyártók Szövetségének adatai alapján készül összefoglalójából. A tisztán elektromos autóknál (villanyautók) közel 5 százalékkal, 155 ezerre nőttek az eladások - idézi a közleményt az MTI.

A gázüzemű autóknál ugyanakkor 20 százalékos visszaesés volt, 176 ezret adtak el a kereskedők az unióban.

A közleményben felidézik: Magyarországon tavaly ősz óta maximum 1,5 millió forintos állami támogatást lehet igényelni a villanyautókhoz. A szövetség tagvállalatai egyelőre nem érzékelnek növekedést a villanyautók piacán, kevesen kérnek finanszírozást elektromos autókra. Az alternatív hajtású autók közül az európai trendeknek megfelelően inkább a hibridek a népszerűek. Magyarországon egyelőre ezres nagyságrendben futnak az utakon zöld rendszámos, tehát plug-in hybrid, vagy tisztán elektromos autók.

Egyelőre a céges autóvásárlások fűtik a magyar autópiacot, és egyre több vásárló figyeli a fenntartási kiadásokat, amelyek a hibrideknél és villanyautóknál alacsonyabbak, mint a hagyományos autóknál. Ezért a lízingszövetség szerint a hibridek és a villanyautók fokozódó népszerűsége, a villanyautó-támogatási program hozzájárulhat a magyar flottapiac növekedéséhez - fejti ki Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára.

A flottapiaci növekedésnek a nemzetközi példák alapján bőven van tere Magyarországon, ugyanis míg a nyugat-európai országokban a vállalkozások 50-80 százaléka alkalmazza ezt a megoldást a járműpark fenntartására, a magyar piacon 10 százalék körüli ez az arány.

A magyarországi flottapiac jól teljesít, 2016-ban az előző évhez képest 16 százalékkal, több mint 70 milliárd forintra nőttek az új kihelyezések a flottaszolgáltatásban.