Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az üzemátadást, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg Tiszapüspökiben. Az Eximbank becsléseire hivatkozva megjegyezte: az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t - számolt be a kormányfő szavairól az MTI.

Erős nemzeti ipar nélkül mindig kiszolgáltatottak leszünk - mondta Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon ma 217 ezren élnek mezőgazdaságból, ami azt mutatja: 6 év alatt 25 százalékkal nőtt az ágazatban dolgozók száma.

Ma Magyarországon "gyárakat építő gazdaságpolitika" működik. Január 1. óta a mostanival együtt 29 üzemet adtak át - ami mutatja, "Magyarország végre kezdi összeszedni magát" -, az elmúlt 10 hónapban megvalósult hazai és külföldi beruházások mértéke meghaladta a 450 milliárd forintot, amelyhez a kormány 40 milliárd forint támogatást nyújtott, az új létesítmények révén pedig az elmúlt 10 hónapban 4606 munkahely jött létre - sorolta az adatokat a miniszterelnök.

Orbán szerint Magyarország ma ismét egy nagy korszak kapujában áll, és reményét fejezte ki, hogy a 2013-tól elindult növekedési pálya legalább olyan sokáig tart majd, mint az ország gazdaságtörténetének aranykorában, a kiegyezés és az első világháború között.

Az üzem 68 hektáron épült fel, az építkezés 582 napig tartott, és ennek során összesen 100 ezer tonna betont és 5200 tonna acélt használtak fel - sorolta Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients ügyvezetője.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a cég többségi tulajdonosa Kárpáti László, a kisebbségi pedig az R-Kord Kft. és az Opus Global Nyrt. A magyar tulajdonú vállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő, főleg exportra.

A tiszapüspöki üzem évente 530 ezer tonna kukoricát dolgoz fel. Ezzel Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol főként természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrot állítanak majd elő. A zöldmezős beruházásban felépült gyár hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a gabonát. Az üzemben csaknem 500 munkahely létesül, és további 750 embert foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által.

A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult üzem létrejöttét a magyar kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez. A gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz - tették hozzá.