Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és sertéstermékeket, miután Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát. A korlátozás azonban az ország egész területére vonatkozik.

Az eddigi tapasztalatok alapján csökkenni fog az élő sertés felvásárlási ára, de az áresés nem lesz tartós. Hozzátette, keresni fogják az érintett vállalkozások támogatásának lehetőségeit az európai uniós jogszabályoknak megfelelően - mondta Bogár Lajos.

A vizsgálat még tart, de az afrikai sertéspestis megjelenését Magyarországon felelőtlen emberi magatartás okozhatta, a vírus valószínűleg élelmiszerhulladékkal kerülhetett a vaddisznók közé.

Japán, Tajvan és Szerbia jelentős exportpartnernek számít, ezek az országok a 2017-es 110 milliárd értékű magyar sertéshús exportnak csaknem harmadát jelentették - közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke.

Hozzátette, hogy rövid távon elkerülhetetlen a piaci árcsökkenés, mivel közel 50 ezer tonna hús értékesítésére kell új csatornákat találniuk az érintett cégeknek, ugyanakkor az új értékesítési lehetőségek megtalálásáig túlkínálat jellemzi a piacot, amely az élősertés és a tőkehús árára is kihatással lesz.

A kép forrása: Pexels.