Az uniós parlament két jogszabálytervezetről szavazott: az egyik az egységes piacon belüli kereskedelmet egyszerűsíti, elsősorban a kis- és középméretű vállalkozások számára, a másik - amelynek jelentéstevője Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő - egyértelműbb áfakulcs-rendszert hozna létre. Az EP az első tervezetet 536 támogatással, 19 ellenében és 110 tartózkodás mellett, míg a második javaslatot 536 támogatással, 87 ellenében és 41 tartózkodás mellett szavazta meg.

Mindkét tervezet a teljes áfarendszer-reform részét képezi, melynek általános célja, hogy egyértelműsítse a határokon átnyúló kereskedelem során alkalmazandó szabályokat.

A közlemény szerint a két parlamenti szavazás során a képviselők nagyrészt támogatták az Európai Bizottság javaslatát, ugyanakkor kezdeményezték egy 25 százalékos legfelső áfakulcs meghatározását, vitarendezési eljárások bevezetését, és egy olyan tájékoztató portál létrehozását, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamokban meglévő áfakulcsokról. (Az áfakulcs 25 százalékos felső határa Magyarország számára áfacsökkentést is jelentene, hiszen nálunk jelenleg az általános áfakulcs 27 százalék - a szerk.)

A hozzáadottérték-adó egyre fontosabb és egyre növekvő saját bevételi forrása az EU-nak, ami az unió GDP-jének mintegy 7 százalékát teszi ki. Több, az Európai Bizottság által is hivatkozott tanulmányok szerint évente 150 milliárd eurónyi áfabevétel tűnik el áfabeszedési problémák és áfacsalás miatt.

Nagyobb rugalmasság

Az EP közleménye szerint a szavazást megelőző vita során Jeppe Kofold, az áfaszabályok témájáért felelős dán szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekkel reformokkal évente 41 milliárd euróval lehet csökkenteni ezt a kiesést, egymilliárd euróval pedig a vállalatok adminisztratív költségeit.

Szanyi Tibor EP-képviselő szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében megjegyzi, hogy a jelentés által támogatott javaslat nem korlátozza a tagállamok jelenlegi rugalmasságát a kedvezményes áfamértékek megállapításában. A javaslat harmonizált és kevésbé korlátozó szabályokat vezet be például azzal, hogy ahelyett, hogy kiegészítené azon áruk és szolgáltatások már így is hosszú jegyzékét, amelyekre kedvezményes adómértéket lehet alkalmazni, egy negatív listát vezet be.

Az új rendszerben továbbá megszűnik az egyes tagállamok korábbi privilégiumokon alapuló kivételezettsége és mindenki azonos szabályok alapján dönthet a saját áfakulcs-rendszeréről.

Így kerülnék el a káros adóversenyt

Szanyi Tibor közleményéből továbbá kiderül, hogy a költségvetési források biztosítása és a káros adóverseny elkerülése céljából, az összes áfakulcsot figyelembe véve egy 12 százalékos súlyozott átlag lesz kötelezően elérendő minden tagállamban. A 15 és 25 százalékos érték közé rögzítendő általános kulcson túl a javaslat szerint minden tagállamnak lehetősége lesz két kedvezményes kulcs és egy a 0 és 5 százalék közötti kulcs alkalmazására is.

A jelentés mindemellett felszólít egy EU-szintű információs portál létrehozására is, amely pontos információkkal kell, hogy szolgáljon az összes tagállam áfarendszeréről ezzel is segítve elsősorban a kkv-kat a határon átnyúló ügyleteik során, hiszen a javaslat hatályba lépését követően a jelenlegi gyakorlattól eltérően a rendeltetési hely szerinti tagállam adóztatása lesz a meghatározó - hívja fel a figyelmet Szanyi.

Az EP szavazását követően az Európai Bizottság jogszabálytervezetéhez javasolt változtatások az Euróapai Tanács elé kerülnek, miután a jogszabályt a Tanácsnak kellene majd elfogadnia.

Képünk forrása: Shutterstock