Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye az MTI szerint kitér arra, hogy a miniszter a találkozón a 2021-2027 közötti pénzügyi ciklus kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Magyarország egy erős, biztonságos és versenyképes Európai Unióban érdekelt, így olyan hosszú távú költségvetésre van szükség, amely megfelelő finanszírozást biztosít mind az új kihívások, mind a hagyományos politikák számára, és hatékonyan járul hozzá a közös célkitűzések megvalósításához.

Varga Mihály rámutatott: a külső határok védelmére, az illegális bevándorlási hullám megakadályozására, illetve annak Európán kívüli kezelésére szánt források növelése uniós szinten szükséges, ami nem mehet a meglévő kohéziós támogatási szabályok és keretek rovására.

A pénzügyminiszter szerint a regionális fejlettségbeli különbségek csökkentését célzó források és a demográfiai kihívásokat kezelő eszközök összekapcsolása számos további kérdést vetne fel. Nyilvánvaló az Európai Bizottság javaslatából, hogy az Egyesült Királyság kilépése miatt keletkező finanszírozási rést a hagyományos politikák, a felzárkózást támogató kohéziós politika és az agrárpolitika forrásainak kurtításával kívánják kitölteni - fűzte hozzá a miniszter.

Az uniós támogatások nem adományok, hanem a tagságból adódóan a tagállamoknak járó, gazdasági-társadalmi felzárkózásra szolgáló összegek - emlékeztetett Varga Mihály. Hozzátette: a magyar kormány álláspontja szerint a támogatáspolitika kialakításakor nem lehet szempont az, hogy egy-egy tagállam milyen mértékben veszi ki a részét a migrációs kihívás Brüsszel szerint követendő kezelésében.

A találkozón szóba került a digitális vállalatok igazságos adóztatásának kérdése is, amelyet Magyarország támogat.

A pénzügyi tárca vezetője kiemelte, hogy az EU által koordinált egységes szabályozásig átmeneti megoldásra van szükség, hiszen ez idő alatt nemcsak a digitális cégóriások javára sérül az igazságos közteherviselés elve, hanem több millió euró esik ki a tagállamok költségvetéséből is. Az ezzel kapcsolatos vitákat a lehető leggyorsabban úgy kell lefolytatni, hogy a tagállamok adóztatási szuverenitása ne sérüljön - szögezte le Varga Mihály a közlemény szerint.

Képünk forrása: Shutterstock