Az ellenzéki politikus 680 ezer dühös ember tüntetésének nevezte az aláírásokat, amelyeknek célja, hogy megakadályozzák a Fidesz "további, kontroll nélküli lopását". A kormánypárt 2010-ben azért került hatalomra, hogy "ellophassa az európai uniós pénzeket", majd "annyira nyíltan és sokat lopott, hogy most már azért kell lopnia, hogy hatalmon maradhasson" - mondta Hadházy Ákos, aki az európai ügyészség mellett érvelve jogos elvárásnak nevezte, hogy az uniós adófizetők közösen fellépve ellenőrizhessék befizetéseiket. (A magyar kormány jelenleg nem kíván csatlakozni az EU-pénzekkel és az áfacsalásokkal kapcsolatos ügyek kivizsgálására újonnan létrejövő Európai Ügyészséghez - a szerk.)

A politikus köszönetet mondott az aláírásgyűjtés szervezésében résztvevő 26 ezer embernek.

Az összegyűlt 680 ezer aláírásból 130 ezret az MSZP és a Momentum adott át a politikusnak, míg más pártok - akiknél információ alapján szintén jelentős számú aláírások lehetnek - nem szolgáltattak íveket számukra. Az aláírások gyűjtését 10 millió forint összértékű adományokból finanszírozták.

Hadházy Ákos az MTI szerint beszélt arról is, hogy az ellenzék egyértelműen elveszítette az európai parlamenti (EP-) választást. "A demokrácia és az igazság veszített a kormány propagandagépezetével szemben." Az őszi önkormányzati választáson csak akkor lehet sikeres az ellenzék, ha valódi együttműködés jön létre a pártok között.

Az aláírásoknak nincs közjogi következménye, ugyanakkor azt fejezik, ki, hogy a magyar emberek szeretnék az európai uniós ügyészséghez csatlakozást. Ez akkor valósulhat meg, amennyiben az új Európai Parlament és Európai Bizottság is nyomást gyakorol a kormányra ebben az ügyben - véli Hadházy Ákos.