Tillerson, aki első ízben vesz rész a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén, agressziónak nevezte és elítélte az ukrajnai orosz beavatkozást, valamint kijelentette: az Egyesült Államok fenntartja a szövetségeseinek védelmére vonatkozó megállapodását - írja az MTI.

Tillerson szerint a NATO szövetségeseinek meg kell állapodniuk a katonai szövetség tagállamainak május végére tervezett vezetői ülésén a pénzügyi kötelezettségek teljesítéséről, illetve terveket kell elfogadni annak végrehajtására.

Azoknak a tagországoknak, amelyeknek nincsen tervük arra, hogyan érjék el kétszázalékos védelmi kiadások teljesítését, tervet kell készíteniük annak megvalósításához. Azoknak a tagországoknak, amelyek már rendelkeznek ilyen programmal, fel kell gyorsítaniuk vállalásaik teljesítését - szögezte le.

Elmondta, a májusi csúcstalálkozóig az Egyesült Államok megfontolja, miként tudna a NATO határozottabb fellépése stabilitást teremteni Irakban, és hogyan járulhat hozzá az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellni harchoz.