Megjelent a rendelet, amely szerint január elsejétől öt percen belül el kell dőlnie a nagyobb kórházak sürgősségi osztályain annak, hogy kinek, milyen gyors orvosi segítségre lehet szüksége. Akik panaszai nem indokolják az azonnali ellátást, azokat az újonnan létrejövő úgynevezett akut alapellátási egységbe irányítják - írja Népszava.

A kórházaknak elvben tíz naptári napjuk van a felkészülésre, ami önmagában is kevés, ám valójában még ennél is rosszabb a helyzet. A rendelet életbe lépéséig ugyanis hét munkaszüneti nap lesz, így gyakorlatilag három nap áll a kórházak rendelkezésére a drasztikus átszervezések levezénylésére.

Ezalatt kellene megépíteni például az információs pultokat, és megtalálni azokat a szakembereket, akik a betegirányítást követően tájékoztatják a betegeket. A sürgősségi osztálytól legfeljebb 100 méterre ki kell alakítaniuk a halasztható esetek ellátására szolgáló kezelőhelyeket, és ezekbe is szakembereket kell találniuk. A gondokat tetézi, hogy kórházi dolgozók közül aki tehette, már kivette a szabadságát az ünnepekre.

A napilap úgy tudja, a szakma azt kérte, hogy az új rendszerből az akut alapellátási egységeket próbajelleggel vezessék be egy-két helyen, és az ott szerzett tapasztalatok alapján terjesszék azt ki a sürgősségi osztályokra. Mivel ez a kérés süket fülekre talált, egy kórházigazgató azt mondta a lapnak: kisebb csodára lesz szükségük ahhoz, hogy január elsejére készen álljanak.