Jelenleg a kkv-k kétharmada gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd a következő egy évben. Ez előrelépés az egy évvel ezelőtti értékhez képest, amikor a cégek mindössze 41 százaléka vélekedett így.

Utoljára 2010-ben volt hasonlóan magas szinten a cégek beruházási kedve. A kiskereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás dinamikus bővülése mindenképpen hozzájárulhat a tervezett beruházások bővüléséhez - részletezte a bizalmi index legutóbbi eredményét Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A cégek a hatékonyság növelését tartják most legfontosabbnak, mivel a gépek, berendezések fejlesztése (35 százalék) már harmadik negyedéve őrzi elsőbbségét az informatikai beruházásokkal (33 százalék) szemben. A gépjárműpark korszerűsítése kissé lemaradva, de stabilan őrzi harmadik helyét (27 százalék), míg az előző negyedévben kiugró ingatlanberuházási hév tiszavirág életűnek bizonyult, és visszakorrigált egy alacsonyabb szintre.

A K&H és a GfK 2004 óta folyamatosan készíti a negyedéves indexet, amely 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével készül.

A fejlesztési hajlandóság - az előző negyedévben még rendkívüli beruházási lázban égő középvállalkozásokat kivéve - minden árbevétel kategóriában és ágazatban nőtt. A középvállalkozások beruházási kedve 10 százalékponttal, 81 százalékra mérséklődött az előző negyedévhez képest, ennek ellenére még mindig közülük készülnek legtöbben fejleszteni, míg a kis- és mikrovállalkozásoknál ez az arány 69, illetve 63 százalék.

Napi.hu

A szektorok közül jelenleg a mezőgazdasági cégeknél várható beruházási boom, ott ugyanis 57-ről 77 százalékra ugrott a fejlesztési szándék. Ez az arány az iparban 75, miközben a szolgáltató és a kereskedelmi szektorban 65, illetve 62 százalék.

Fotó forrása: Pixabay.