Júniusban az export euróban számított értéke 6,1, az importé 1,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi többlet 556 millió euró volt, 437 millió euróval kevesebb, mint tavaly júniusban.

A hatodik hónapban az export értéke 8,979 milliárd eurót tett ki, az import 8,423 milliárd euró volt. Az export ebben az évben április után másodszor maradt júniusban 9 milliárd euró alatt, 585 millió euróval maradt el az egy évvel korábbitól és 456 millió euróval az előző havitól. Az import 148 millió euróval volt kevesebb a tavaly júniusinál és 337 millió euróval csökkent a májusi értékéhez képest.

Az ipari termelés szerdán közölt előzetes adatai már sejteni engedték a külkereskedelem gyengélkedését. A KSH első becslése szerint júniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában. Mérséklődött a növekedés üteme a legnagyobb súlyú járműgyártásban, a kivitel szempontjából második legjelentősebb ágazatban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, pedig kifejezetten elmaradt a tavaly júniusitól.

A külkereskedelmi termékforgalom júniusi részletes adatait szeptember 3-án közli második becslése alapján a KSH.