Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss közlés szerint a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Így 2017 első tizenegy hónapjában a termelés 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Novemberben az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,1 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit . A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a járműgyártás kivitele 4,5 százalékkal visszaesett. Ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 4,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 2,0, ezen belül a feldolgozóiparé 2,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar mindhárom ágában nőtt a termelés: a döntő súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,1, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,7, míg a csekély súlyú bányászatban 74 százalékkal.

Az előző havi növekedéssel szemben a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 12,4 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 7,4 százalékkal emelkedett.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 3,9, míg a kisebbik, a híradástechnikai berendezésé 5,5 százalékkal bővült.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,5 százalékkal kisebb volt az előző évben. Ezen belül a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,6 százalékkal mérséklődött, míg a legjobban, 10,7 százalékkal a legkisebb súlyú dohánytermék gyártása nőtt. Az előző hónapban 20 százalékos növekedést produkáló gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás csökkent a legnagyobb mértékben,10,6 százalékkal.

Az alágak közül a legjobban, 18,2 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás nőtt a kivitel jelentős emelkedése miatt, a hazai eladások kismértékben csökkentek.

A korábbi hónapok növekedését folytatva a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 11, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9 százalékkal emelkedett mind a belföldi, mind az exportkereslet bővülésének köszönhetően.

Az előző havi stagnálást követően a gyógyszergyártás kibocsátása 10,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét értékesítési irányban növekedett a volumen.

A gép, gépi berendezés gyártása 7,4 százalékkal bővült. A szakágazatok döntő többségében nőtt a termelés volumene, de a legnagyobb, a motor-, turbinagyártásban (kivéve: légi, közútijármű-motor) visszaesést (18,9 százalék) regisztrált a KSH.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében novemberben (3,0 százalékos létszámnövekedés mellett) 0,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az ipari termelés mindössze egy régióban, Nyugat-Dunántúlon csökkent (3,7 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Dunántúlon (7,9 százalék) volt, a többi régióban 3,6 és 7,3 százalék közötti növekedést mértek.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 7,9 százalékkal kisebb volt 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 3,5 százalékkal nőttek, ugyanakkor az új exportrendelések 9,4 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 14,1%-kal elmaradt a 2016. novemberitől.

Fotó forrása: Audi Hungaria.