Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világgazdaság tavaly 3,8 százalékkal nőtt, ez 2011 óta a leggyorsabb ütem - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb Világgazdasági kilátások (WEO) jelentése. A pénzügyi környezet továbbra is támogató, ennek megfelelően 2018-ra is és 2019-re is 3,9 százalékos bővüléssel számolnak, ez 0,2 százalékponttal erősebb, mint a 2017 októberi prognózisban szereplő.

Az előrejelzés szerint a fejlett gazdaságok a potenciális növekedési szintjük felett bővülhetnek: az eurózóna szűkítheti felesleges kapacitásait az alkalmazkodó monetáris politika támogató hatása mellett, az Egyesült Államokban pedig a laza költségvetési politika révén lendül a gazdaság a teljes foglalkoztatási szint fölé.

A fejlődő és feltörekvő piacokon is tovább erősödhet a térség aggregált növekedése a 2017-es 4,8 százalékról idén 4,9, majd jövőre 5,1 százalék körüli szintre, ám emögött az adat mögött leginkább feltörekvő Ázsia és Európa várható teljesítménye áll, illetve a nyersanyagexportőr gazdaságok - három év gyenge szereplés utáni - enyhe fellendülése.

Lassulás jön

Ez a lendület azonban a következő években alábbhagy, mert a legtöbb fejlett gazdaság bővülési üteme, amint záródik a kibocsátási rés, jóval a válság előtti potenciális növekedési szint alá esik - olvasható a jelentésben. Ennek okait az IMF az öregedő társadalmakkal és a gyenge termelékenységgel magyarázza. Az USA gazdasága is a potenciális szintje alá süllyedhet, amint a jelenlegi költségvetési költekezések hatása visszájára fordul.

Középtávon az IMF a fejlődő és feltörekvő gazdaságok esetében átlagosan 5 százalék körüli bővüléssel számol - a nyersanyagexportőrök várható további enyhe erősödése, illetve a kínai gazdaság lassulása nyomán, amely viszont még így is jelentősen meghaladja az országcsoport átlagát.

A friss előrejelzésben a Valutaalap elemzői a Magyarországot is magába foglaló fejlődő és feltörekvő európai térségre vonatkozóan azt írják, hogy a térség növekedése megközelítette 2017-ben a 6 százalékot, a rövid távú kilátásokat az eurózóna élénkülő gazdasági aktivitása által generált nagyobb külső kereslet javította. Ez az ütem azonban idén 4,3, jövőre 3,7 százalékra lassulhat.

Mit jöhet Magyarországon?

A lassulás alól a magyar gazdaság sem tudja magát kivonni, az IMF szerint ugyanis a GDP a 2017-es 4 százalék ütem idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig csupán 3 százalékkal nőhet. Ez pesszimistább jóslat a magyar kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank prognózisaihoz képest, bár ők is lassulással számolnak. Az NGM 4,3, az MNB pedig 4,2 százalékos növekedést vár 2018-ra, míg jövőre 3,8, illetve 3,2 százalékos ütemet jeleznek előre. (Az Európai Bizottság magyar gazdasági növekedési prognózisa is az IMF-éhez áll közelebb. A brüsszeli testület ugyanis 2018-ra 3,7, 2019-re 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol. Erről bővebben itt olvashat.)

Az is rossz hír, hogy a régiós országok között a magyar teljesítmény nem lesz kiemelkedő az IMF várakozása szerint.

Nagyobb kockázatok középtávon

Az IMF szerint világszerte rövid távon a le- és felfelé mutató kockázatok nagyjából kiegyensúlyozzák egymást, de a következő néhány negyedévben határozottan lefelé mutatóak. Ezek között a pénzügyi körülményekben bekövetkező hirtelen szigorítást (az USA-ban a vártnál gyorsabb monetáris szigorítás jöhet, aminek - főleg a feltörekvő országokba irányuló tőkeáramlását negatívan érintő - tovagyűrűző hatása is lehet), a globális gazdasági integráció támogatottságának csökkenését, a kereskedelemben tapasztalható növekvő feszültségek, a protekcionista intézkedések felé való eltolódást és a geopolitikai feszültségek éleződését említik.

A kutatók úgy véli, hogy a jelenlegi fellendülés lehetőséget biztosít az olyan reformok és intézkedések meghozatalához, amelyek biztosítani tudják a jelenlegi lendületet, javíthatják a középtávú növekedést oly módon, hogy annak pozitív hatását mindenki érezhesse. Az ilyen intézkedéseknek a Valutaalap szerint erősíteniük kell a magasabb és befogadóbb gazdasági bővülést eredményező potenciális növekedést, továbbá elősegíteni pufferek létrehozását a következő válság hatékony kezelésére, javítva ezzel a pénzügyi ellenálló-képességet és erősítve ezzel a nemzetközi együttműködést.

Képünk forrása: Shutterstock.