Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország jó eséllyel nem fogja elérni azt a célját, hogy októberig megszerezze a Nemzetközi Valutaalap kedvezményes hitelét, miután Orbán Viktor miniszterelnök ma már a 2014-es választások esélyeinek tükrében hozza meg minden döntését - vélte a Bloombergnek nyilatkozó elemzők többsége. A hírügynökség tegnap 12 szakértő véleményére volt kíváncsi: négyen közülük októberig várnak megállapodást, nyolcan viszont úgy vélik, hogy a tárgyalások csak októbert követően járhatnak eredménnyel. Utóbbiak közül hatan az év végére, ketten 2013-ra teszik a tárgyalások lezárását.

Az IMF és az EU küldöttsége azokra a gazdaságpolitikai lépésekre fognak koncentrálni, amelyek hozzájárultak a GDP első negyedéves zsugorodásához és Magyarország adósságainak bóvli kategóriába sorolásához - folytatódik a Bloomberg összefoglalója. A forint ugyan idén erősödött, mert a befektetők bíznak abban, hogy a kormány megállapodásra jut a segélycsomagról a Valutaalappal, a megállapodás azonban ronthatja Orbán pozícióit, ugyanis a magyar kormányfő sok mindent akar egyszerre elérni.

Nehogy má' rámenjen az újraválasztás

Orbánnak szüksége van az IMF-programra, hogy erősítse a befektetői bizalmat Magyarország iránt, lefaragja az adósságfinanszírozás költségeit és lendületet adjon a GDP növekedésének, ám ezt úgy akarja elérni, hogy ne folytatódjon a kormányzó pártszövetség támogatottságának lemorzsolódása. A kormányfőt jobban érdekli a belpolitika, mint a befektetők - mondja Juri Kren, IdeaGlobal tanácsadó cég Londonban dolgozó elemzője.

Miután a kormányzó Fidesz népszerűsége csökkent az elmúlt időszakban és a választások közelednek, a szakértő nem tartja valószínűnek, hogy december előtt létrejön az IMF-paktum, hacsak a piaci körülmények nem romlanak jelentősen, ami arra kényszerítené Budapestet, hogy gyorsan aláírja a megállapodást. A Bloomberg ezt kiegészítve emlékeztet arra, hogy Orbán visszautasította a Valutalap segítségét, miután hatalomra került, ám tegnap már azt mondta: az IMF nem az ellenségünk, alacsonyabb hitelköltségekre van szükségünk, aminek elérésben a Valutaalap segíthet bennünket.

Elátkozott tranzakciós adó

Az EU és az IMF kérni fogja a jegybankra is kiterjesztett pénzügyi tranzakciós adó módosítását és a 2013-as költségvetés kereteinek megváltoztatását - idézi a Reuters a Crédit Suisse elemzőinek tegnapi feljegyzésében foglaltakat. Miután a kormány várhatóan nem lesz hajlandó a kompromisszumra ezekben a kérdésekben, erős - 20-30 százalékos - a tárgyalások megszakadásának esélye.

Sok szakértő úgy véli, hogy bár Magyarország közvetlenül nincs pénzzavarban, ennek ellenére nem lesz képes az EU-IMF páros segítsége nélkül újrafinanszírozni tartozásait 2013-ban. Ez "bonyolultabbá teszi" a kormánynak, hogy a saját elképzeléseinek megfelelő egyezségre jusson a nemzetközi hitelezőkkel. Ha az egyeztetések simán is mennek a következő hetekben, a parlament őszi ülésszakának idején derül majd ki igazán, hogy Budapest mennyire hajlandó meghajolni egy lehetséges IMF-hitel feltételei előtt - vélik a francia bank elemzői.

Pénz vagy bukás

Karakteresebben fogalmazott ennél a Bloombergnek Raffaella Tenconi és Mai Doan, a Bank of America londoni elemzőpárosa. Szerintük Orbán Viktornak újraválasztásához szüksége van az IMF hitelére. A megállapodás előtt tornyosuló legnagyobb akadály az új gazdaságösztönöző terv, amely - ahogy a Citigroup elemzői korábban megfogalmazták - részben fiktív bevételeken alapul. Ezzel a jegybank és az államkincstár adóztatására céloztak.

Úgy véljük, ez az utolsó lehetősége Orbán miniszterelnöknek arra, hogy megerősítse a gazdaságot, és ezzel javítsa 2014-es újraválasztásának esélyeit - véli Tenconi és Doan. Ennek feltétele, hogy a hiteltárgyalásokat a nyár vége előtt lezárják. Az egyeztetések elhúzódása vagy hirtelen megszakadása csak egy 2013-2014-es államcsőd kockázatát növelnék meg jelentősen.