Tölgyessy Péter a Klubrádiónak adott interjújában a CEU-t ellehetetlenítő törvénnyel és a civiltörvény tervezetével kapcsolatban úgy vélte, "most a miniszterelnök elszámolta magát."

Tavaly ősszel Orbán Viktor azt hihette, hogy övé a világ. Trump megválasztása után azt remélte az Egyesült Államoktól, hogy nem fogják jelezni, ha valami nem tetszik nekik, sőt, az új elnöknek tetszik majd ami Magyarországon történik. Arra számíthatott, hogy ha bántja a demokratákat támogató Soros Györgyöt, azzal szimpatikussá válik Washingtonban - fejtegette a jogász, politológus.

Bár Tölgyessy szerint Orbán minden korábbinál bizonytalanabb helyzetbe került Európában, túlzottnak érzi azokat a baloldali várakozásokat, amelyek az Európai Néppártból (EPP) való kizárásban reménykednek. Szerinte, ha a miniszterelnök szükségesnek érzi, korrigálni fog.

Minden konfliktusban benne van, hogy Orbán Viktor olyan messzire megy, hogy már nem tud megállni, de azt gondolom, még nem jött el a pillanat, amikor ő törésre jut az Unióval

- fogalmazott.

Bár a politológus szerint a NER nem olyan mint az orosz rendszer, miután itt elvileg van hatalmi váltógazdaság, de korlátozzák. Ugyanakkor azt is gondolja, hogy Magyarországon már nem lehetséges kormányváltás, csak rendszerváltás.

Orbán Viktor érzi, hogy egy választási vereséggel az egész rendszerét elveszítené, ezért egy ezrelék esélyt sem adhat az ellenfeleinek

- mondta Tölgyessy.

Szerinte az elvi lehetőség megvan a váltásra, a gyakorlatban viszont meglehetősen csekély az esély. Ennek csak kisebb részben oka az, hogy Orbán Viktor több száz ponton úgy változtatta meg a közjogi szerkezetet, hogy felé lejtsen a pálya, ide tartozik például az alkotmánybíróság szétverése is - magyarázta. Hozzátette: a terméketlen orbánozás sem célravezető, szerinte ez elbutítja az ellenzéket, sőt, a kormány válaszcsapásait is legitimálja.

Tölgyessy szerint nagyon komoly mozgások voltak a világon, amik segítették az Orbán-rendszert és véleménye szerint a legvalószínűbb, hogy végezni is valami ilyesmi fog vele. Ha megváltozik a világtrend és megoldódnak a súlyos problémák, az eltemetheti a Nemzeti Együttműködést Rendszerét.

A másik lehetőség az, hogy a miniszterelnök olyan helyzetbe hozza magát, ahonnan már nem lesz visszaút. De az is előfordulhat, hogy az ellenzék mégis összeszedi magát - tette hozzá. Tölgyessy szerint az ellenzék akkor lehetne sikeres, ha nem elvont demokrácia és jogállam védésével foglalkozna, hanem lenne egy átfogó képük arról, hogy hogyan lesz jobb az élet Magyarországon. A váltáshoz azonban nagy erő és egy olyan erős vízió kellene, amiben benne van az ország többségének a jövőképe. Ez sem lehetetlen, de ehhez is szükség lenne a nemzetközi helyzet megváltozásához, mert még maga a Nyugat sem tudta kihordani azt a víziót, amivel meg tudja oldani a problémáit - fogalmazott Tölgyessy.