Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy március 30-án küldött levélben az Európai Unió bel- és migrációs politikáért felelős biztosa összesen öt aggályt jelzett a március végén hatályba lépett magyar határőrizeti törvény módosításával kapcsolatban, ami a menedékjogi kérelmük elbírálásának idejére kötelezővé és általánossá tette a menedékkérők őrizetbevételét az ország déli határán felállított tranzitzónákban.

Ezekről jelenleg is egyeztetések folynak a magyar és a bizottsági szakértők között - emeli ki a Bruxinfo. Brüsszel egyik fő kifogása, hogy a nemzetközi és az uniós szabályok értelmében nem lehet kollektíven alkalmazni a menedékkérők őrizetét.

Frans Timmermans az Európai Bizottság első alelnöke a biztosi testület múlt heti, magyar kérdéseknek szentelt vitáját követően közölte, hogy "a március végén a magyar parlament által elfogadott új menekültügyi törvény komoly kételyeket ébreszt az EU-joggal való összeegyeztethetőségét illetően". Brüsszel és Budapest között megállapodás jött létre arról, hogy szakértői szinten próbálnak majd megoldást találni a felmerült problémákra.

Timmermans kilátásba helyezte, hogy a testület "lépni fog, ha nem lát rövid időn belül pozitív elmozdulást". Egyelőre nem tudni, hogy a feleknek mennyi időre lesz szükségük a törvénnyel felmerülő kérdések tisztázására, de, ez megfigyelők szerint több hónapot is igénybe vehet, mielőtt a bizottság további lépésre, esetleg kötelezettségszegési eljárás elindítására szánja el magát - írja a brüsszeli portál.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy az Európai Bizottság öt olyan konkrét észrevételt tett a friss magyar törvény kapcsán, amelyek esetében felmerül az uniós jogszabályok megsértésének gyanúja. Ezek forrásaik szerint a következők:

  • A menekültügyi eljáráshoz való hatékony hozzáférés hiánya;
  • A határon lefolytatott eljárás hatályának jogellenes kiterjesztése;
  • Eljárási garanciák hiánya a fogva tartás (őrizet) során;
  • Az uniós szabályok be nem tartása a befogadási feltételek tekintetében;
  • A hatékony jogorvoslathoz való jog hiánya.

A Bizottság a magyar törvény áttekintése után úgy látja, hogy a fent említett öt kérdéskörben lehet ütközés a hatályos uniós szabályokkal.

További részleteket a Bruxinfo cikkében talál.