Az EBRD az év elején meghirdetett hatékonyságnövelési programja keretében vizsgálja annak a lehetőségét, hogy több száz munkatársát áthelyezze Londonból - írja a Reuters az intézménynél dolgozó forrásokra hivatkozva.

Két EBRD-s felsővezetői forrás szerint Simor András, az EBRD pénzügyekért felelős alelnöke még "nagyon korai szakaszában" jár annak a felülvizsgálati folyamatnak, amely ajánlásokat fogalmaz meg a bank 65 részvényesének 2017 második felében.

A hírügynökség szerint a pénzintézet munkatársainak áthelyezésére vonatkozó lépés nem kötődik az Egyesült Királyság júniusi, EU-tagságról szóló népszavazásához, de tisztviselők szerint bármely, a "kemény Brexit" felé történő elmozdulás befolyásolhatja az EBRD döntését. Simor javaslatainak előterjesztése minden bizonnyal hivatalos tárgyalásként fog megjelenni az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatait érintő egyeztetéseken.

A felülvizsgálat olyan opciókat vizsgál várhatóan, mint például a bank adminisztratív feladatokat (back office) ellátó munkatársak áthelyezése vagy az egyik olyan országba, ahol az EBRD aktív, vagy az Egyesült Királyságon belül Londonban vagy máshol található olcsóbb irodába.

Nem lesz olyan egyszerű

Ez nem lesz olyan egyszerű - jegyzi meg a Reuters -, a bank ugyanis 1500 embert foglalkoztat Londonban, több százuk átköltöztetése pedig költséges és zavaró hatású lehet.

A mostani, London központjában lévő irodaház bérleti szerződése 2022-ben járna le, a szerződés öt évvel történő meghosszabbításáról is volt már szó, ami a Reuters szerint lehet, hogy olcsóbb lehet, mint a munkatársak megosztása és két külön bérelt irodába történő foglalkoztatása.

A hírügynökségnek források hangsúlyozták, hogy a felülvizsgálati folyamat még nagyon kezdeti fázisában van, és ennek eredménye vélhetően csak a jövő év második felében lesz meg és a bank saját londoni irodaház építésének lehetőségét is vizsgálni fogja.

Az EBRD szóvivője nem kommentálta az értesülést.

Mások is távoznának, de az EBRD nem tud?

A Reuters ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy az 1991-ben nemzeti kormányok által a volt szocialista kelet-európai országokba történő beruházás céljából életre hívott  EBRD meghosszabbította a mandátumát és az elmúlt évtizedben kiterjesztette működését, így már több mint 30 országban finanszíroz beruházásokat. Az alapító okirata azonban kiköti, hogy az intézmény központjának Londonban kell lennie.

A Brexit miatt már más uniós intézmény Londonból való távozása is felmerült, egyebek mellett például az Európai Bankfelügyelet (EBA) vagy az Európai gyógyszerügynökség (EMA), sőt az is felmerült, hogy a britek arra is készülnek, hogy felbontsák az együttműködést az Európai Beruházási Bankkal (EIB).

Egy másik, névtelenséget kérő EBRD-s forrás a Reutersnek úgy vélekedett, hogy a lépés a Brexittől függ, vagyis, ha "kemény Brexit" lesz, akkor biztosan felmerül a bank földrajzi elhelyezésének kérdése.

Az adminisztratív feladatok felülvizsgálata nagy valószínűséggel a költségekre fog összpontosítani, bár azzal, hogy a font mintegy 8 százalékkal gyengült az euróval szemben - amiben az EBRD költségvetése is meg van állapítva - a Brexit óta, London a korábbiaknál olcsóbbá vált.

Emellett a nemzetközi pénzügyi intézmény olyan hatékonysági és kiadáscsökkentési intézkedéseket is hozott, amelyekkel a következő években is tartani tudja a jelenlegi több mint 400 millió eurós éves költségvetését. Ennek keretében három beszerzési divíziót kettőre redukál, átalakítja az it-rendszerét és csökkent azt az időt, amelyet a kulcsfontosságú munkatársak a hitelezett országok beruházási stratégiáinak elkészítésére fordítanak.