Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre magasabb szinten látszik stabilizálódni az euróval szemben a forint. A főbb hazai szereplők közül a közeljövőben külföldről rendelőkön és a külföldi utazást tervezőkön kívül senkinek sem áll érdekében az erősebb forint - állapította meg a napokban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. A banki szakértő szerint emögött több dolog állhat, de az egyik leghangsúlyosabb az államadósság régóta emlegetett elinflálása - írta a portál.

A magyar államadósság-állományban történelmileg alacsony szinten, 20 százalékon áll a deviza aránya. Az adósság elinflálása gyakorol némi nyomást a fogyasztói árakra is. A drágábban vásárolt importtermékek árába beépül a magasabb beszerzési ár. Az üzemanyag minden mást is drágíthat. Kisebb mértékű, a gazdaságnak is jót tevő áremelkedést bevállal a hazai fiskális és monetáris politika - véli Horváth.

Bármennyire visszaesett is a devizában nyilvántartott adósság, a forint gyengélkedése már ott is érzékelhető. Az ide első negyedév végén a magyar államháztartás bruttó adóssága a GDP 72,1 százalékára (28 045 milliárd forintra) rúgott az MNB adatai szerint. A nettó tartozás pedig a GDP 61,6 százalékát (23 984 milliárd forint) tette ki. Az adósságot a 2018 első három hónapjában végrehajtott különféle tranzakciók 627 milliárd forinttal növelték, a forint a gyengülése a külföldi devizákban jegyzett tartozás miatt pedig 59 milliárd forintba fájt.