Az ipari termelés márciusban 9,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest pedig a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 3,6 százalékkal csökkent - derül ki a KSH végleges ipari adataiból, ami nem hozott változást az előzetes számokhoz képest. Az első negyedév teljesítménye ugyanakkor kedvező volt: a termelés az év első három hónapjában 12,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A vártnál rosszabb adat a bázishatással is magyarázható: 2010 első három hónapja közül márciusban volt a legmagasabb a termelés szintje. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, a hazai eladások nem érték el a tavalyi szintet.

Márciusban a a feldolgozóipar tizenhárom alágazata közül - kettő kivételével - mindegyikben termelésbővülést regisztrált a hivatal. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás volumene 9,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában. A növekedési ütem lassulása figyelhető meg ugyanakkor a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. Az alágazat kibocsátása csak kismértékben, 5,9 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti keresletcsökkenés következménye. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,8 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés kétharmadát kitevő hazai eladások mérséklődése miatt. A feldolgozóipari termelésből 9 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása több mint másfélszeresére emelkedett. Az alágazat kimagasló teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 márciusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 10,0, a csekély súlyú bányászaté 14,6 százalékkal bővült. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,9 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi bázis szintjénél, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év harmadik hónapjában gyakorlatilag az előző év azonos időszakának szintjén maradtak. Az export ugyanakkor a feldolgozóipar közel egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék esetén 10,8 százalékkal emelkedett. A másik hasonló súlyú alág, a járműgyártás kivitele 9,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Jó hír viszont, hogy márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 21,5 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 23,3, az új belföldi rendelések 10,9 százalékkal emelkedtek.

2011 első három hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. ilyenkori 8,6 százalékos létszámcsökkenéssel szemben - 5,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.