Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Négy hét múlva - október végén - kivonulnak a piacról a régi ezres bankjegyek, onnantól csak az idén márciusban bevezetett újakkal lehet fizetni. Az ezres úgynevezett tranzakciós bankjegy, ez azt jelenti, hogy nagyon gyakran fizetnek vele, ezért is ment gyorsan a bankjegyek cseréje. Szeptember végén már tízből nyolc már új ezres volt.

Október végéig a régi ezreseket kötelesek elfogadni mindenhol. Az előírás nem csak a boltokra vonatkozik, hanem a vásárlókra is, azaz, ha régi ezres kapnak vissza, azt el kell fogadniuk. Aki azonban tart attól, hogy a visszajáróként kapott régi ezrestől nem tud megszabadulni bárhol október végéig, az megkérheti az eladót, hogy új ezrest esetleg más címleteket adjon vissza.

Ezt a kérést nem tiltja semmi, de a pénztároson múlik a dolog. Ha nincs neki új ezrese vagy más címlete, akkor muszáj a régi ezrest elfogadnia a vásárlónak. Ezt megerősítette a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére a Magyar Nemzeti Bank: "a jegybank által kibocsátott bankjegyeket és érméket azok forgalmi bevonásáig magyar hivatalos pénznemben teljesítendő fizetésnél névértéken kell mind a vevőnek, mind az eladónak elfogadni".

Akinél még lesz novemberben régi ezres, az bármelyik postán vagy bankfiókban újra cserélheti díjmentesen három évig, azaz 2021 október végéig. Ezután pedig már csak a jegybank ad értük újakat, 2038 október végéig.