Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2017. július 1.-jén hatályba lépett törvénymódosítással nyílt lehetőség közérdekű nyugdíjas szövetkezetek alapítására. Az új szövetkezeti forma létrehozásának célja, hogy az aktív nyugdíjasokat re integrálja a munkaerő-piacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában.

A cégek számára azért kedvező, hogy bizonyos munkafolyamatokat kiszervezzenek ezen szövetkezetek tagjainak számára, mert jelentősen kisebb közterheket kell befizetniük az államkasszába, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznának. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja után sem egészségügyi hozzájárulást, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni és mentes a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is.

Mentesül a személyi jövedelemadó fizetés alól a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a személyes közreműködés ellenértékeként juttatott élelmiszer. Együttesen a minimálbér mértékéig adómentes a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában megszerzett bevétel, amennyiben nem haladhatja meg havonta a minimálbér 25 százalékát.

Adómentes továbbá a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagjának vagy családtagjának élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben támogatásként vagy segélyként juttatott bevétel is.

Így néz ki a paletta

Idén szeptember végéig összesen 36 ilyen szövetkezetet jegyeztek be és valószínűleg jó néhány van bejegyzés alatt. Ebből 19 darab szövetkezet fő tevékenysége munkaerő-közvetítés, egyéb emberierőforrás-ellátás, - gazdálkodás, vagy munkaerő-kölcsönzés. Ez azt jelzi, hogy ezek a társulások több szakterületre kívánnak nyugdíjas munkaerőt irányítani, illetve közvetíteni.

A többi szervezetből 3 szövetkezet csomagolással, 3 összetett adminisztratív szolgáltatással, 3 egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatással, 2 épülettakarítással, és 2 pedig szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel foglakozik. Ezek mellett 1-1 szövetkezet fő tevékenysége az építményüzemeltetés, a felsőruházat gyártás, a fénymásolás, és az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás köréből kerül ki.

Földrajzi eloszlás alapján a fővárosban alakult a legtöbb közérdekű nyugdíjas szövetkezet, de például Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben is többen láttak fantáziát a szövetkezet alapításban.

A hazai gazdaságot sújtó fokozódó munkaerőhiány miatt az ilyen szövetkezetek és az általuk foglalkoztatott nyugdíjasok száma is várhatóan emelkedik a jövőben, amit az esetlegesen számukra megnyíló pályázati források is tovább segíthetnek - zárja elemzését a céginformációs szolgáltató szakembere.