A Legfőbb Ügyészség tájékoztatást adott ki a sajtóban felmerült, egyes pénzmosásos eljárásokkal kapcsolatban, amelyben egyebek mellett a következők szerepelnek.

Az ügyészség tudomása szerint egyik eljárásban sem merült fel, hogy az elmúlt években 3-4 milliárd euró, mint uniós pályázatokból kormánypárti politikusok részére "jutalék" gyanánt visszaosztott pénzösszeg magyar bankokból készpénzben történő felvétele, gyémántokra történő konvertálás, vagy úgynevezetr hawala utalás formájában Ázsiába továbbítása, majd visszakonvertálást követően közel-keleti, vagy szingapúri bankszámlákon történő elhelyezése és Magyarországra immár legális beruházásként való visszajuttatása történt volna.

A sajtóban megjelölt személy és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást, mivel a gyanú szerint közreműködtek különböző nyugat-európai sértettek (spanyol, portugál, belga, német és francia gazdasági társaságok) sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek banki átutalások révén történő tisztára mosásában.

Felfüggesztették

A kérdéses személy az eljárás során - a házkutatás előtt mindössze órákkal - külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták. Az elszökött személlyel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A Fővárosi Főügyészség a szökött személy elfogott társaival szemben 2017. november 08-án vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A szökésben lévő személy vonatkozásában az eljárást felfüggesztették.

A magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő személyt. A magyar ügyészség felé ilyen felajánlás nem történt.